Putin varoval pred budúcnosťou: Robotickí vojaci budú väčšou hrozbou ako jadrové zbrane

NETKY.SK • 24 Október 2017, 14:29 • 2 min
Putin varoval pred budúcnosťou: Robotickí vojaci budú väčšou hrozbou ako jadrové zbrane

Vladimír Putin debatoval s mladými ľuďmi na Festivale mládeže v Soči, pričom spomenul aj umelú inteligenciu. Povedal, že umelo vytvorení zabijaci, ako ich poznáme trebárs z filmu Univerzálny vojak alebo zo série filmov Star Wars, budú ešte nebezpečnejší ako jadrové bomby.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident sa netají obavami z vývoja vedy, ktorá by mohla ovplyvniť aj vojenskú techniku.

 

"V budúcnosti by mohli byť vyvinuté aj nadľudské bytosti s ešte ničivejšími schopnosťami, ako majú jadrové zbrane. Nebudú cítiť bolesť a ich schopnosť hromadne zabíjať bude prakticky neobmedzená. Pôjde o naprogramovaných vrahov," cituje denník The Sun prezidenta. 

 

Hovoril tiež o tom, že súčasná veda je blízko stvorenia takéhoto človeka. "Musím však dôrazne varovať pred týmto hraním sa na Boha. Konečná podoba genetického kódu musí byť ovplyvnená iba prírodou alebo Bohom, ako si myslia veriaci. Takýto umelo vytvorený človek by mohol byť na jednej strane geniálnym matematikom, ale na druhej strane tiež strojom na zabíjanie."

 

img

Robotickí vojaci z filmov Star Wars. FOTO: Youtube

 

Upozornil, že ľudstvo vstupuje do zložitého obdobia, keď sa musí viac starať o svoju ďalšiu existenciu. "Svetoví vodcovia sa musia zhodnúť na opatreniach, ktoré dostanú vývoj umelo vytváraných bytostí pod kontrolu. V tejto oblasti vedy nesmieme zabúdať na etické otázky," pripomenul Putin. 

 

Umelá inteligencia je je pre Putina horúcou témou. Nedávno upozornil na to, že predstavuje budúcnosť nielen pre Rusko, ale celé ľudstvo. "Kto túto oblasť vedy ovládne, stane sa nezpochybniteľnou silou v rámci celého sveta. Namiesto závodov, aké boli v oblasti zbrojenia, by som v tejto oblasti preferoval výmenu skúseností s ostatnými krajinami sveta."

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies