Putin dúfa, že rusko-ukrajinskú zmluvu o plyne dosiahnu na budúci týždeň

NETKY.SK • 24 Október 2014, 18:33 • 2 min
Putin dúfa, že rusko-ukrajinskú zmluvu o plyne dosiahnu na budúci týždeň

SOČI - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyjadril nádej, že na budúci týždeň bude s Ukrajinou dosiahnutá dohoda, ktorá ukončí dlhodobý spor, počas ktorého Moskva zastavila dodávky zemného plynu do Kyjeva.

slovakia

left justify in out

Ruský a ukrajinský ministri pre energetiku majú podľa očakávania viesť na budúci týždeň ďalšie rozhovory s Európskou komisiou v Bruseli, ktoré sa budú týkať sporu okolo nezaplatených účtov Ukrajiny za zemný plyn z Ruska a tiež ceny, ktorú má Kyjev platiť za dodávky plynu.
     

Putin dnes vystúpil so 40-minútovým prejavom pred skupinou ruských aj zahraničných politických odborníkov, známou ako Valdajský klub, na jej výročnom stretnutí v ruskom letovisku Soči na pobreží Čierneho mora, kde potom odpovedal na otázky prítomných.
     

Ruský prezident podľa vlastných slov neočakáva, že európske krajiny prestanú kupovať zemný plyn od Ruska, pretože neexistuje žiadna iná reálna možnosť.
     

"Viete si predstaviť, že sa to stane na želanie našich partnerov v Európe? Ja si to sotva dokážem predstaviť," odpovedal Putin na otázku počas stretnutia.
     

Európska únia, ktorá zaviedla sankcie proti Rusku za krízu na Ukrajine, vyjadrila obavy, že dodávky zemného plynu z Ruska prúdiace cez Ukrajinu by sa mohli túto zimu prerušiť - preto chce únia diverzifikovať svoje dodávky.
     

Putin sa v prejave v Soči, ktorý podľa svetových agentúr občas pripomínal obdobie studenej vojny, venoval aj zahraničnopolitickým otázkam: emotívne a ostro kritizoval politiku Západu vrátane Spojených štátov, ukrajinskú vládu a jej prístup ku kríze na východe krajiny.
     

Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona