Putin: Dôvodom neúčasti Ruska na jadrovom summite bolo nedodržanie záväzkov USA

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 17:59 • 2 min
Putin: Dôvodom neúčasti Ruska na jadrovom summite bolo nedodržanie záväzkov USA

PETROHRAD - Ruský prezident Vladimir Putin dnes za hlavný dôvod neúčasti svojej krajiny na nedávnom summite o jadrovej bezpečnosti vo Washingtone označil skutočnosť, že Spojené štáty nepristúpili k likvidácii svojich zásob plutónia použiteľného na výrobu atómových zbraní.

slovakia

left justify in out

Rusko a USA sa začiatkom nového milénia totiž dohodli, že každý z týchto úhlavných nepriateľov z obdobia studenej vojny postupne zlikviduje svoje zásoby plutónia obohateného do miery použiteľnej na výrobu jadrového arzenálu. Tento záväzok Rusko podľa Putina splnilo.


"Naši partneri musia pochopiť, že svoje povinnosti si musia plniť," vyhlásil Putin, ktorého cituje agentúra Reuters. Na dvojdňovom summite sa 31. marca až 1. apríla zúčastnili predstavitelia viac než 50 krajín a medzinárodných organizácií. Jeho cieľom bolo zintenzívniť globálne úsilie o zabezpečenie nukleárnych materiálov a prevenciu pred jadrovými útokmi.


Americký prezident Barack Obama varoval, že hoci sa podarilo znížiť riziko jadrového terorizmu vo svete, možnosť získania jadrových zbraní teroristami "zostáva jednou z najväčších hrozieb pre jadrovú bezpečnosť".


Tohtoročný summit o jadrovej bezpečnosti bol štvrtým v poradí. Prvýkrát sa takéto podujatie konalo v roku 2010 taktiež vo Washingtone. Druhý summit o jadrovej bezpečnosti sa konal o dva roky neskôr v juhokórejskom Soule a tretí v roku 2014 v holandskom Haagu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies