Putin: dopingové dôkazy sú zmanipulované, Rodčenkov je asi pod kontrolou tajných služieb USA

NETKY.SK • 14 December 2017, 13:59 • 2 min
Putin: dopingové dôkazy sú zmanipulované, Rodčenkov je asi pod kontrolou tajných služieb USA

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin obvinil americké agentúry z manipulácie s dôkazmi od hlavného informátora o dopingu na olympijských hrách v Soči v roku 2014.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident na tlačovej konferencii uviedol, že Grigorij Rodčenkov, ktorý minulý rok utiekol do USA a je chráneným svedkom, sa nachádza "pod kontrolou" amerických agentúr vrátane FBI. Rodčenkov je bývalý riaditeľ moskovského antidopingového laboratória.

"To, že Rodčenkov je v Spojených štátoch, nie je pre nás pozitívne, ale negatívne. Znamená to, že je pod kontrolou amerických špeciálnych služieb," povedala hlava ruského štátu. "Čo tam s ním robia? Dávajú mu nejaké látky, aby povedal, čo je potrebné?" Putin dodal, že Rodčenkov v prvom rade nikdy nemal byť poverený vedením moskovského antidopingového laboratória. "Bola to chyba zo strany tých, ktorí to urobili, a viem, kto to urobil," povedal, ale nemenoval nikoho a nevolal po potrestaní vinníkov.

Svedectvo Rodčenkova zohralo kľúčovú úlohu pri vyšetrovaniach Medzinárodného olympijského výboru, ktoré viedli k rozhodnutiu, že ruskí športovci môžu súťažiť na nadchádzajúcich ZOH v Pjongančangu iba pod neutrálnou vlajkou. Rodčenkov povedal, že mu ministerstvo športu nariadilo, aby prehliadal užívanie steroidov ruskými športovcami v mnohých športoch a zakryl doping falšovaním výsledkov testov a výmenou drogových vzoriek za čisté.

"Rozhodnutie MOV dôverovať Rodčenkovým dôkazom je nezmysel," povedal Putin, ktorý zobrazil vedca ako psychicky nestabilného a opakovane sa odvolával na ruské vyšetrovania jeho trestných činov.

Ruská vláda poprela, že mala nejakú účasť na dopingu, najmä v súvislosti s olympijskými hrami v Soči, považovanými za kľúčový prestížny projekt. Oficiálni ruskí predstavitelia predtým tvrdili, že akceptujú, že sa vyskytli isté dopingové prehrešky, ale v oveľa menšom rozsahu ako znejú obvinenia. Podľa nich Rodčenkov dokonca oklamal niektorých "čistých" ruských športovcov tým, že im podával dopingové látky, ktoré vydával za povolené doplnky výživy.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies