Putin dnes na niekoľko hodín navštívi Mongolsko, kde podpíše dohody o spolupráci

NETKY.SK • 3 September 2014, 08:36 • 2 min
Putin dnes na niekoľko hodín navštívi Mongolsko, kde podpíše dohody o spolupráci

UNLÁBÁTAR - Ruský prezident Vladimir Putin odcestoval dnes na pracovnú návštevu Mongolska. Počas päťhodinového pobytu v hlavnom meste Ulanbátar bude rokovať s mongolským prezidentom Cachjagínom Elbegdordžom; obe krajiny zároveň podpíšu dohody o spolupráci v obchode a doprave. Putin z Mongolska odcestuje späť o 18.00 h miestneho času (12.00 SELČ).

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP, ktorá pripomenula, že počas studenej vojny bolo Mongolsko pod pevnou kontrolou Moskvy, ktorá si udržala nad ním doteraz značný vplyv. Mongolsko sa spolieha na Rusko, pokiaľ ide o takmer celú jeho potrebu benzínu a nafty a väčšinu elektriny.

 

Moskva má tiež 51-percentný podiel v mongolských železniciach a 49-percentný podiel v najväčšej štátnej bani na meď. S ústupom západných investícií sa Mongolsko čoraz viac obracia na susednú Čínu a Rusko, aby podporili jeho ekonomiku, snažiac sa súčasne udržať blízke vzťahy s USA a ďalšími krajinami.
      

Minulý mesiac bol v Mongolsku na oficiálnu návšteve čínsky prezident Si Ťin-pching; počas jeho pobytu sa obe strany zaviazali takmer zdvojnásobiť vzájomný ročný obrat obchodu - na desať miliárd dolárov do roku 2020. Putinova návšteva Mongolska je jeho treťou, odkedy sa po prvý raz stal v roku 2000 ruským prezidentom. Prichádza na ňu v čase, kedy sa ukrajinské ozbrojené sily podľa Kyjeva ocitli v konflikte nielen s Moskvou podporovanými separatistami na východe, ale aj s ruskou armádou, hoci Putin popiera, že by ruské sily vnikli na Ukrajinu.

      

V reakcii na to majú tento týždeň prezident USA Barack Obama a západní spojenci schváliť plán na rozmiestnenie najmenej 4000 vojakov a vojenskej výzbroje vo východnej Európe, aby upokojili nervózne členské krajiny NATO pri hraniciach s Ruskom, komentuje AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies