Putin dal Ukrajincom nečakanú ponuku. Kyjev okamžite reagoval

NETKY.SK • 25 Máj 2022, 18:29 • 2 min
Putin dal Ukrajincom nečakanú ponuku. Kyjev okamžite reagoval

MOSKVA - Ukrajinská vláda označila plán Moskvy za porušenie medzinárodného práva a Kremeľ obvinila zo zločineckého správania.

slovakia

left justify in out

Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal v stredu dekrét, ktorý zjednodušuje proces získania ruského občianstva pre obyvateľov Záporožskej a Chersonskej oblasti na Ukrajine. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

 

img

 

Podľa AFP je juhoukrajinská Chersonská oblasť v súčasnosti pod plnou kontrolou ruských okupačných jednotiek, zatiaľ čo susedná Záporožská oblasť je pod kontrolou Moskvy len čiastočne.

 

Prečítajte si tiež: Mier za cenu straty územia? Ukrajinci uviedli, čo by mala urobiť vláda

 

Ukrajinci žijúci v spomínaných regiónoch majú podľa novej Putinovej vyhlášky právo požiadať o ruské občianstvo zjednodušeným postupom bez splnenia viacerých podmienok. Napríklad nemusia žiť päť rokov v Rusku.

 

img

 

Putinov dekrét podľa Reuters rozširuje systém dostupný už od roku 2019 pre obyvateľov proruských separatistických oblastí na východe Ukrajiny. Kyjev už vtedy ostro odsúdil zrýchlené vydávanie ruských pasov pre obyvateľov týchto samozvaných „ľudových republík“.

 

Ukrajinská vláda ihneď reagovala na nový dekrét. „Nezákonné vydávanie pasov je donebavolajúcim porušením zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny, ako aj noriem a princípov medzinárodného humanitárneho práva,“ uviedlo vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

 

Možno vás zaujme: Satelitné snímky odhalili ruské praktiky v prístave



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies