Putin: Cudzie mocnosti by nemali Rusku diktovať podmienky

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 15:37 • 2 min
Putin: Cudzie mocnosti by nemali Rusku diktovať podmienky

MOSKVA - Cudzie mocnosti by nemali Rusku diktovať podmienky z pozície sily. Ruský prezident Vladimir Putin to povedal dnes počas tradičného televízneho programu, v ktorom raz do roka odpovedá naživo na otázky telefonujúcich občanov.

slovakia

left justify in out

"Nemali by konať z pozície sily, diktovať imperiálne ambície, ale mali by pristupovať úctivo ku všetkým partnerom, a samozrejme aj k Rusku," cituje Putinove slová agentúra Reuters.

 

Putin sa podľa nej vyjadril aj k ďalším aktuálnym témam vo svete vrátane úniku tzv. Panamských dokumentov o finančných machináciách, ktorých "hlavným terčom" je podľa Moskvy práve ruský prezident.


Putin vyhlásil v dnešnom programe, že správy o údajných offshorových účtoch svetových osobností sú "provokáciou", a nemecký denník Süddeutsche Zeitung, ktorý ich ako prvý zverejnil, je prepojený s americkou bankou Goldman Sachs. Za celou kauzou podľa neho stoja americkí predstavitelia.


Putin ešte minulý týždeň povedal, že jeho meno nefiguruje v žiadnom z uniknutých dokumentov, ale západné médiá ho i napriek tomu podozrievajú zo spojitosti s offshorovými spoločnosťami. Tieto obvinenia označil za časť kampane vedenej USA proti Rusku s cieľom oslabiť tamojšiu vládu.


Čo sa týka situácie na Ukrajine, Putin povedal, že neočakáva žiadny vojenský zásah v Donbase, Západ by však mal využiť svoj vplyv na Kyjev, aby v plnej miere splnil mierovú dohodu z Minska.

 

Dotkol sa i dnešného hlasovania ukrajinského parlamentu o vymenovaní nového premiéra, pričom vyjadril nádej, že vláda pod vedením Volodymyra Hrojsmana bude "pragmatická".
Sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko v súvislosti s dianím na Ukrajine, podľa Putina zrejme nebudú stiahnuté v blízkej budúcnosti a Rusko preto zatiaľ ponechá v platnosti svoje odvetné opatrenia. Prezident prisúdil snahe vykompenzovať západné sankcie aj výrazné zdražovanie potravín v Rusku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona