Putin chce zrušiť monopol Gazpromu na export plynu

NETKY.SK • 22 Júl 2014, 11:54 • 2 min
Putin chce zrušiť monopol Gazpromu na export plynu

MOSKVA - Právo exportovať ruský zemný plyn z nových polí vo východnej časti krajiny by okrem spoločnosti Gazprom mali mať aj iné ruské firmy. Informoval o tom v utorok denník Vedomosti, pričom sa odvolával na nariadenie ruského prezidenta Vladimira Putina.

slovakia

left justify in out

Ten vyzval vládu, aby k 1. septembru umožnila prístup k novým ložiskám a účasť na rozvoji infraštruktúry ďalším firmám. V rovnakom termíne má vláda a ruská centrálna banka rozhodnúť o rekapitalizácii Gazpromu, vďaka ktorej by mala firma získať financie na výstavbu nových plynovodov a rozvoj ťažobných polí. Celkové nálady projektu sa podľa odhadov pohybujú na úrovni 55 mld. USD.

 

Monopol na vývoz zemného plynu z Ruska prostredníctvom siete plynovodov má v súčasnosti Gazprom. Ten podpísal v máji s Čínou 30-ročný kontrakt na dodávky plynu za 400 mld. USD. Najväčšia ruská ropná firma Rosnefť tento mesiac pohrozila Gazpromu súdnym sporom, pokiaľ jej spoločnosť nesprístupni plánovaný plynovod do Číny. Rosnefť si už minulý rok v spolupráci s najväčším ruským neštátnym producentom plynu, spoločnosťou Novatek, zabezpečil práva na vývoz skvapalneného zemného plynu (LNG) po mori. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies