Putin chce žalovať USA kvôli zatváraniu ruských diplomatických objektov v krajine

NETKY.SK • 5 September 2017, 11:49 • 2 min
Putin chce žalovať USA kvôli zatváraniu ruských diplomatických objektov v krajine

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin dal pokyn ministerstvu zahraničných vecí, aby podalo žalobu na americkom súde za porušovanie ruských vlastníckych práv, ktorých sa Spojené štáty dopustili.

slovakia

left justify in out

Podľa Putina Američania porušujú ruské práva, ktoré sa týkajú diplomatických objektov nachádzajúcich sa na americkom území. Moskva si tak naďalej vyhradzuje právo znižovať počet amerických diplomatov v Rusku. USA najnovšie nariadili zatvorenie konzulátu v San Franciscu, obchodné zastúpenie vo Washingtone a pobočku obchodného zastúpenia v New Yorku v reakcii na vynútené znižovanie amerického diplomatického personálu v Rusku, čo bolo zas ruskou odvetou za americké sankcie uvalené na Moskvu.

 

„Je to jasné porušovanie vlastníckych práv ruskej strany,“ uviedol Putin na záver summitu BRICS. „Preto dám na začiatok pokyn ministerstvu zahraničia, aby sa obrátilo na súd a uvidíme, ako efektívne pracuje americký súdny systém,“ dodal prezident. Putin je vyštudovaný právnik a základné prvky vlastníckeho práva, ktoré pozná i laik, má v malíčku. To je právo vec vlastniť, právo vec užívať, plne využívať jej výnosy a v neposlednom rade právo s vecou akokoľvek nakladať. „Americká strana pripravila ruský štát o právo užívať náš majetok,“ zdôraznil Putin.

 

Taktiež uviedol, že Rusko si vyhradzuje právo obmedziť počet amerického diplomatického personálu v úradoch na počet, ktorý sa vyrovná stavu ruských diplomatických misií pôsobiacich v USA. No zatiaľ tento krok neurobí a počká ako sa veci vyvinú. „Na tvrdo povedané, ak hovoríme o úplnej rovnosti, tak to nie je 455 amerických diplomatov v Moskve, ale mínus 155. A tak si vyhradzujeme právo rozhodnúť aj o tomto počte amerických diplomatov v Moskve. Ale zatiaľ to neurobíme,“ informoval Putin a pripomenul, že 155 ruských diplomatov v USA pôsobí pri OSN.

 

USA malo právo obmedziť počet ruských diplomatických zariadení, ale urobili to veľmi nekorektne, čo Putina dohnalo k adekvátnej reakcii. „Je veľmi náročné rokovať s ľuďmi, ktorý si mýlia Rakúsko – Austriu s Austráliou. S tým nič neurobíme, taká je zrejme úroveň politickej kultúry a aj časť amerického zriadenia. Americký národ je veľký, keďže znáša tak veľký počet ľudí s nízkou politickou kultúrou,“ dodal ruský prezident.  

 

Americké konanie odsúdil aj námestník ruského ministra Sergej Rjabkov, ktorý ho označil za štátne výtržníctvo. Kritizoval hlavne nedôstojné prehľadávanie ruských zriadení v krajine. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona