Putin chce vybudovať Eurázijskú úniu

NETKY.SK • 4 Október 2011, 23:43 • 2 min
Putin chce vybudovať Eurázijskú úniu

Putin chce vybudovať Eurázijskú úniu

slovakia

left justify in out

img

Ruský premiér Vladimir Putin chce, aby bývalé sovietske republiky vytvorili Eurázijskú úniu. Svoju prvú zahraničnopolitickú iniciatívu od zverejnenia úmyslu kandidovať znova za prezidenta načrtol v článku, ktorý dnes priniesol denník Izvestija.
Putin v ňom napísal, že nová únia by vychádzala z existujúcej colnej únie Ruska a Bieloruskom a Kazachstanom. Trojica krajín od budúceho roka odstráni všetky bariéry brániace vzájomnému obchodu, pohybu kapitálu a pracovnej sily.
"Tým sa to však neskončí, stanovili sme si ambiciózny cieľ- dosiahnuť ešte vyššiu úroveň integrácie v Eurázijskej únii," uviedol Putin.
Putin prišiel s iniciatívou v čase, keď sa Rusko blíži k záveru svojich 18 rokov trvajúcich rokovaní o vstupe do Svetovej obchodnej organizácie (WTO). V článku sa o nej vyjadruje skepticky.
V roku 2009 Putin spochybnil žiadosť Ruska o vstup do WTO, keď povedal, že radšej vytvoria colnú úniu s Bieloruskom a Kazachstanom. Putin, ktorý kedysi označil rozpad Sovietskeho zväzu v roku 1991 za "najväčšiu geopolitickú katastrofu 20. storočia", tvrdí, že nový projekt nemá pripomínať Sovietsky zväz.
"Bolo by naivné pokúšať sa obnoviť alebo kopírovať niečo z minulosti. Avšak posilnenie integrácie na novom politickom a ekonomickom základe a nový systém hodnôt sú imperatívom našej éry," napísal Putin.
Nová únia ako nadnárodný orgán by podľa neho koordinovala "hospodársku a menovú politiku" medzi svojimi členmi. Bola by tiež otvorená novým členom.
Putin povedal, že colná únia sa rozšíri o stredoázijské republiky Kirgizsko a Tadžikistan. Nepriamo tiež kritizoval Ukrajinu, ktorá sa rozhodla zostať mimo spomínanú úniu vzhľadom na svoje úsilie o integráciu do Európskej únie.
Podobne neochotní sú z rovnakého dôvodu aj niektorí ďalší susedia Ruska. Putin to vo svojom článku označil za zlú voľbu. Argumentuje, že colná únia a budúca Eurázijská únia by sa mohli stať partnerom EÚ pri rokovaniach o vytvorení spoločného hospodárskeho priestoru, čo by garantovalo ich členom silnejší hlas.
"Členstvo v Eurázijskej únii, okrem priameho ekonomického prospechu, umožní svojim členom integrovať sa do Európy rýchlejšie a z oveľa silnejšej pozície," napísal.
Cestu z globálnej krízy vidí Putin v regionálnej integrácii, za ktorú označil napríklad EÚ, Azijsko-tichomorskú hospodársku spoluprácu (APEC), Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA) či Združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).
"Z týchto kameňov možno vystavať stabilnejšiu globálnu ekonomiku," citovala z Putinovho článku agentúra Reuters.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies