Putin chce pomôcť oživiť blízkovýchodný mierový proces, tvrdí egyptský prezident

NETKY.SK • 24 August 2016, 09:00 • 2 min
Putin chce pomôcť oživiť blízkovýchodný mierový proces, tvrdí egyptský prezident

KÁHIRA - Ruský prezident Vladimir Putin hodlá usporiadať priame rozhovory medzi izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Týmto spôsobom sa chce pokúsiť oživiť blízkovýchodný mierový proces - už vyše dva roky uviaznutý na mŕtvom bode, nechal sa počuť egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorého dnes citoval britský denník The Times.

slovakia

left justify in out

"Putin mi povedal, že je pripravený prijať v Moskve Abbása a Netanjahua a uskutočniť priame rozhovory zamerané na nájdenie riešenia," hovorí Sísí.

 

Podľa Timesov ide o najnovší signál toho, že Rusko má ambíciu nahradiť Spojené štáty v pozícii mocnosti s rozhodujúcim vplyvom na Blízkom východe.

 

Vladimir Putin sa pokúsil o sprostredkovanie mierových rozhovorov medzi Izraelom a Palestínčanmi už aj v minulosti, avšak jeho snahy neboli úspešné. V snahách o oživenie rokovaní sa v súčasnosti angažuje aj Putinov spojenec, egyptský prezident Sísí.

 

Izrael dlhodobo tvrdí, že je ochotný zasadnúť k rokovaciemu stolu okamžite, ale bez predbežných podmienok, ktoré si stanovuje palestínska strana. Prezident Abbás však v posledných rokoch dával prednosť snahám o riešenie palestínskej otázky na medzinárodnom fóre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies