Putin chce, aby čiernu skrinku zo zostreleného lietadla prezreli experti

NETKY.SK • 9 December 2015, 13:39 • 2 min
Putin chce, aby čiernu skrinku zo zostreleného lietadla prezreli experti

MOSKVA/BAGDAD - Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril želanie, aby údaje z čiernej skrinky zo zostreleného ruského vojenského lietadla preskúmali medzinárodní experti.

slovakia

left justify in out

Minister obrany Sergej Šojgu dnes dopravil do Kremľa čiernu skrinku zo stíhacieho bombardéra Su-24, ktoré bolo na misii v Sýrii, keď ho Turecko 24. novembra zostrelilo nad hranicami so Sýriou.  Jeden z dvoch ruských pilotov pritom zahynul. Putin dnes ministra požiadal, aby čiernu skrinku neotváral, kým Rusko nepozve medzinárodných expertov, aby ju preskúmali.

 

Ruskí predstavitelia jednoznačne odmietajú tvrdenie Turecka, že lietadlo narušilo turecký vzdušný priestor a tvrdia, že im údaje z čiernej skrinky dajú za pravdu. Po zostrelení stroja prudko ochladli dovtedy priateľské vzťahy oboch krajín a Rusko uvalilo na Turecko ekonomické sankcie.

 

Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes na tlačovej konferencii v Moskve, ktorú prenášala televízia, povedal, že operácie ruského letectva v Sýrii nie sú pre rozpočet krajiny záťažou. Zdôraznil, že začatím leteckých operácií v Sýrii od 30. septembra ruské ministerstvo obrany neprekročilo svoj plánovaný rozpočet. A uviedol, že ruská armáda nežiadala vládu o dodatočné prostriedky na túto vojenskú operáciu.

 

Agentúra AP dodala, že ruská ekonomika, ktorá by podľa predpovedí mala tento rok klesnúť o štyri percentá, prechádza v dôsledku západných ekonomických sankcií a nízkej ceny ropy zložitým obdobím. Kritici obviňujú Kremeľ, že míňa peniaze daňových poplatníkov na bombardovanie militantov Islamského štátu v Sýrii, hoci štátny rozpočet by podľa plánu mal na budúci rok dosiahnuť trojpercentný deficit.

 

Nový americký vyslanec v západnej koalícii, ktorá pod vedením USA vedie boj s Islamským štátom, dnes povedal, že iba 30 percent ruských leteckých útokov v Sýrii smerovalo zatiaľ na túto ultrakonzervatívnu skupinu. Zvyšok ruských úderov zasiahlo "iné ozbrojené skupiny", zatiaľ čo Američanmi vedená koalícia sa sústredila výlučne na Islamský štát, konštatoval Brett McGurk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies