Putin by chcel užšiu protiteroristickú spoluprácu s USA

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 16:16 • 2 min
Putin by chcel užšiu protiteroristickú spoluprácu s USA

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyjadril nádej, že bostonská tragédia vyústi do užšej spolupráce medzi Moskvou a Washingtonom v otázke boja proti terorizmu.

slovakia

left justify in out

„Dúfam, že nás táto tragédia zblíži pri zastavovaní spoločných hrozieb,“ povedal Putin počas televízneho prenosu, počas ktorého odpovedal na otázky občanov. Zdôraznil tiež, že Rusko je rovnako obeťou „medzinárodného terorizmu“. Kritizoval však rozsiahle „špekulácie“ o tom, že motiváciou pre inklinovanie k terorizmu je čečenský pôvod podozrivých útočníkov z Bostonu. „Nie je to o národnosti či viere. Je to o extrémnom zmýšľaní takýchto ľudí,“ zdôraznil. Dodal tiež, že je rozhorčený, keď západné médiá označujú militantov, ktorí uskutočňujú útoky na ruskom území, len za „rebelov a takmer nikdy nie za teroristov“.

Pri útokoch, ktoré pravdepodobne uskutočnili dvaja etnickí Čečenci žijúci legálne v Spojených štátoch, zahynuli traja ľudia vrátane osemročného chlapca, vyše 260 osôb utrpelo zranenia. Policajnú prenasledovaciu akciu prežil len 19-ročný Džochar Carnajev, ktorý ostáva v nemocnici so strelnými zraneniami. Obvinili ho z použitia zbrane hromadného ničenia a v prípade usvedčenia môže čeliť trestu smrti. Jeho 26-ročného brata Tamerlana po útokoch zastrelila polícia. Na verejnosť sa medzičasom dostali informácie, že Rusi Američanov pred Tamerlanom Carnajevom varovali už v roku 2011.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies