Putin bude v Turecku rokovať o situácii v Sýrii a energetických dohodách

NETKY.SK • 10 Október 2016, 11:23 • 2 min
Putin bude v Turecku rokovať o situácii v Sýrii a energetických dohodách

ISTANBUL - Projekty bilaterálnej spolupráce v oblasti energetiky a situácia v Sýrii sú otázky, ktoré dnes prerokuje ruský prezident Vladimir Putin so svojím tureckým kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom na stretnutí v rámci Svetového energetického kongresu v Istanbule.

slovakia

left justify in out

Putin a Erdogan sa zamerajú na tému jadrovej elektrárne Akkuyu, ktorú v Turecku budujú ruské spoločnosti. Ďalej to bude turecký plynovod Turkish Stream (Turecký prúd), ktorý by mal pod Čiernym morom prepojiť Rusko s Tureckom a dovážať ruský plyn do juhovýchodnej Európy. Očakáva sa, že politici podpíšu dohodu, ktorá bude politickým rámcom na vybudovanie tohto potrubia.

Rokovania o výstavbe podmorskej časti plynovodu uviazli na mŕtvom bode po tom, ako Turci vlani v novembri zostrelili pri hranici so Sýriou ruský bombardér. Od leta sa však vzťahy medzi oboma krajinami znova zlepšujú.

 

Ďalšou veľkou témou istanbulského stretnutia bude Sýria, kde Rusko vojensky operuje na pozvanie tamojšieho prezidenta Bašára Asada. Jeho zotrvanie pri moci však nepodporuje turecká vláda na čele s Erdoganom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies