Putin: Britské referendum o členstve v EÚ si zaslúži rešpekt

NETKY.SK • 18 Jún 2016, 06:40 • 2 min
Putin: Britské referendum o členstve v EÚ si zaslúži rešpekt

PETROHRAD - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Petrohrade vyhlásil, že čokoľvek si britský ľud zvolí v referende o členstve v EÚ, musí sa to rešpektovať. Putin však nepovedal, čomu on osobne dáva prednosť. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ruský líder povedal, že Rusko si želá vidieť silnú Európu, a odmietol obvinenia, že Moskva chce oslabenú EÚ. Putin dodal, že o brexite diskutoval s európskymi predstaviteľmi, ktorí sa zúčastnili na ekonomickom fóre v Petrohrade, a vypočul si rôzne názory na túto záležitosť.

 

Šéf Kremľa takisto poprel, že Rusko podporuje nacionalistické strany v Európe, a vyhlásil, že ich nárast je dôsledkom politického kurzu presadzovaného národnými vládami, predovšetkým v migračnej kríze.

 

Putin bez toho, aby spomenul konkrétny národ, poznamenal, že z humanitárnych dôvodov treba ponúknuť pomoc migrantom, ale záujmy občanov krajiny by mali byť prvoradé.

 

Ruský prezident tiež povedal, že Rusko rešpektuje Spojené štáty ako jedinú svetovú superveľmoc, ale nezmieri sa so zasahovaním USA do svojich domácich záležitostí.

 

Putin v Petrohrade vysvetľoval, že svet, vrátane Ruska, potrebuje silné Spojené štáty. Zároveň si však Rusko neželá, aby sa USA miešali do jeho domácich záležitostí, alebo aby bránili Európskej únii rozvíjať užšie hospodárske vzťahy s Moskvou.

 

Ruský líder argumentoval, že kým americké podnikanie utrpelo iba malé škody v dôsledku protiruských sankcií uvalených Washingtonom a Európskou úniou, škody na ekonomike Európy sú oveľa väčšie. Putin dodal, že sa pozastavuje nad tým, prečo by to mali Európania znášať.

 

Sankcie sú reakciou na anektovanie ukrajinského Krymského polostrova Moskvou a na ruskú podporu povstalcov na východe Ukrajiny.

 

Prezident tiež vyhlásil, že Rusko by privítalo ozbrojenú medzinárodnú pozorovateľskú misiu na Ukrajine. Tá podľa neho musí ctiť minskú mierovú dohodu a poskytnúť východnému regiónu Donbas širšie práva, usporiadať tam voľby a udeliť amnestiu povstalcom.

 

Odmietol argument Ukrajiny, že všetkým týmto krokom musí predchádzať úplné zastavenie nepriateľských akcií - podľa Putina je to naopak, základom pre úplné ukončenie nepriateľských akcií je politické urovnanie.

 

Putin uviedol, že súhlasí s návrhom ukrajinského prezidenta Petra Porošenka umožniť pozorovateľom z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nosiť zbrane.

 

Boje na východe Ukrajiny medzi ukrajinskými vládnymi silami a Ruskom podporovanými separatistami vypukli v apríli 2014, niekoľko týždňov po tom, čo Rusko anektovalo Krym. Boje si už vyžiadali vyše 9300 ľudských životov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies