Putin bol pri vypustení troch vzácnych amurských tigrov do prírody

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 08:01 • 2 min
Putin bol pri vypustení troch vzácnych amurských tigrov do prírody

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin asistoval v utorok pri vypustení troch vzácnych osirelých amurských tigrov do voľnej prírody v amurskej oblasti na východe Sibíru. Zábery z akcie dnes odvysielali ruské televízie.

slovakia

left justify in out

Dva samce a jedna samica dlhými plavnými skokmi zmizli v zalesnenej tajge, keď Putin oblečený v džínsoch a koženej bunde potiahol za špagát a otvoril im vrátka, informovala agentúra Reuters.
      

Kremeľ uviedol, že tigríčatá Borja, Kuzia a Ilona sú už dosť staré na to, aby sa o seba dokázali postarať. Ochranári ich však budú ešte rok sledovať cez satelit, čip majú v obojku.
      

Mláďatá samcov objavili v roku 2012, podľa všetkého osireli, keď im pytliaci zabili matku. Uviedol to Medzinárodný fond pre ochranu zvierat (IFAW), ktorý pomáhal zorganizovať ich prepustenie do voľnej prírody. Podľa fondu žije v Rusku vo voľnej prírode asi 360 kusov amurských tigrov, pričom na prelome storočia iba bolo vyše 400. Ohrozujú ich pytliaci, odlesňovanie, lesné požiare a zmenšovanie populácie kopytníkov, ktorými sa živia.
      

Šesťdesiatjedenročný Putin sa počas 14 rokov svojho pôsobenia vo funkciách prezidenta a premiéra prezentoval ako aktívny muž. Uspal strelou z pušky tigricu ohrozujúcu televízny štáb, šípkou z kuše zasiahol sivú veľrybu, ktorej bolo treba odobrať vzorky kože a v septembri 2012 letel na závesnom motorizovanom klzáku pred kŕdľom ohrozených žeriavov, vychovaných v zajatí, a imitoval dospelého žeriava.
      

Kritici jeho aktivity odmietajú ako reklamné a Putin priznal, že niektoré z nich boli vopred pripravené. Argumentoval však tým, že nimi upozornil na environmentálne projekty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies