Putin autorizoval sporný zákon o neželaných mimovládkach

NETKY.SK • 24 Máj 2015, 12:43 • 2 min
Putin autorizoval sporný zákon o neželaných mimovládkach

MOSKVA - Kancelária ruského prezidenta Vladimira Putina v sobotu oznámila, že hlava štátu podpísala parlamentnom schválený zákon zakazujúci v krajine pôsobiť zahraničným a medzinárodným mimovládnym organizáciám (MVO), ak budú považované za hrozbu pre ústavný poriadok, obranu či bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Norma tak zvýši nátlak na MVO v Rusku po tom, ako im v roku 2012 pribudla povinnosť zaregistrovať sa pod značkou "zahraničný agent" v prípade, že sú platené z cudziny. Tú kritici Kremľa odsudzujú ako pokus o ich umlčanie. Po novom budú môcť v Rusku zakázať činnosť akejkoľvek MVO označenej generálnou prokuratúrou za "neželanú" a prípadné porušovanie zákazu trestať pokutami, nútenými prácami, obmedzením slobody pohybu alebo najviac šesťročným pobytom vo väzení.


Putin sa po návrate do prezidentského kresla v roku 2012 vyjadril, že nedovolí Západu využívať občianskoprávne skupiny na podnecovanie k nepokojom v Rusku. Moskva tiež obviňuje Západ, že prostredníctvom MVO docielil zosadenie ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Odvetou bolo anektovanie Krymu a podporovanie proruských separatistov na východe Ukrajiny.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies