Putin apeluje na ukončenie krízy v Perzskom zálive, ktorá negatívne ovplyvňuje situáciu v Sýrii

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 14:17 • 2 min
Putin apeluje na ukončenie krízy v Perzskom zálive, ktorá negatívne ovplyvňuje situáciu v Sýrii

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin varoval v telefonickom rozhovore kráľa Saudskej Arábie, že blokáda proti Kataru zo strany jeho susedov spôsobí, že bude ťažšie dosiahnuť mierové ukončenie vojny v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Reakcia z Ruska prišla na kritickú situáciu prišla po viac ako týždni kedy Saudská Arábia, Bahraj, Spojené arabské emiráty a Egypt zrušili diplomatické vzťahy s Katarom a uzavrela svoje vzdušné, námorné a pozemné hranice s krajinou, ktorú obvinili z podpory "extrémistov" a Iránu. Tieto obvinenia Katar považuje za neopodstatnené.

 

Putin sa v telefonickom rozhovore s kráľom Salman bin Abdulaziz Al Saud dotkol zhoršenej situácie v okolí Kataru, čo bohužiaľ nepomáha skonsolidovať spoločné úsilie pri riešení konfliktu v Sýrii a boji proti teroristickej hrozbe. Kremeľ avizoval, že obaja prezidenti diskutovali o rozvíjaní vzťahov v rôznych oblastiach a vyjadrili zámer "aktivovať bilaterálnu spoluprácu".

 

Rusko je zapojené do sýrskeho konfliktu a poskytuje vojenskú podporu sýrskemu prezidentovi Bašarovi al-Assadovi. Na druhej strane Saudská Arábia a ďalšie arabské štáty podporujú povstalcov, ktorí sa pokúšajú zvrhnúť sýrskeho prezidenta Assada.

 

Sýrsky konflikt, ktorý sa začal ešte v roku 2011 s mierovými protivládnymi protestmi zaznamenáva vyše 465-tisíc zabitých Sýrčanov a viac ako 12 miliónov obyvateľov bolo nútených opustiť svoje domovy a presídliť sa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies