Putin: Aktivisti Greenpeace nie sú piráti, ale porušili medzinárodné právo

NETKY.SK • 25 September 2013, 12:52 • 2 min
Putin: Aktivisti Greenpeace nie sú piráti, ale porušili medzinárodné právo

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes uviedol, že aktivisti Greenpeace, ktorí v Rusku potenciálne čelia obvineniu z pirátstva, nie sú pirátmi v pravom zmysle slova, ale tým, že sa snažili v Pečorskom mori obsadiť vrtnú plošinu, porušili medzinárodné právo.

slovakia

left justify in out

Putin v príhovore na zasadnutí 3. medzinárodného arktického fóra v meste Salechard, ležiacom na polárnom kruhu, uviedol, že zasahujúce ruské zložky nemohli vedieť, kto sa snaží obsadiť plošinu patriacu plynárenskému koncernu Gazprom - "a v súvislosti s krvavými udalosťami v Keni to mohlo byť všeličo".  Podľa Putina by bolo lepšie, keby sa predstavitelia Greenpeace zúčastnili na prebiehajúcej konferencii Arktického fóra a na nej informovali o svojich obavách a predložili svoje návrhy. 

Konanie aktivistov Greenpeace, ktorí sa snažili dostať na vrtnú plošinu Prirazlomnaja, mohlo podľa Putina ohroziť životy a zdravie personálu, ako aj životné prostredie. V čase "útoku" totiž personál plošiny zabezpečoval aj práce pod hladinou, takže mohlo dôjsť k chybe alebo technologickej poruche. Vzhľadom na možné riziko pre životné prostredie "stoja také PR akcie za to", pýtal sa Putin.

Tridsiatich aktivistov organizácie Greenpeace, ktorí sa podieľali na "útoku" na ruskú prieskumnú vrtnú ropnú plošinu v Arktíde, umiestnili do vyšetrovacej väzby v Murmanskej oblasti na severozápade Ruska. Ruské úrady už predtým avizovali, že budú zadržaných aktivistov bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť stíhať pre podozrenie z pirátstva. Trestné konanie vo veci sa začalo už v utorok. 

Agentúra RIA Novosti dnes informovala, že skupine diplomatov dnes ruské úrady neumožnili stretnutie so zadržiavanými občanmi ich krajín. Poľský diplomat Wojciech Cholewiňski spresnil, že úrady neuviedli žiadny dôvod odmietnutia. Sťažoval sa tiež na nedostatočné informovanie o vývoji kauzy zo strany vyšetrovateľov a pohraničnej služby, ktorí ho odkázali na ruský rezort diplomacie. "Toto nie je ten najoperatívnejší spôsob informovania," kritizoval Cholewiňski. 

V prípade usvedčenia hrozí 30 aktivistom pochádzajúcim z 19 krajín, vrátane štyroch Rusov, až 15 rokov väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies