Putin: Ak chce Ukrajina mier, musí rešpektovať všetky svoje regióny

NETKY.SK • 18 December 2014, 12:19 • 2 min
Putin: Ak chce Ukrajina mier, musí rešpektovať všetky svoje regióny

MOSKVA - Ak chce Ukrajina mier, musí rešpektovať všetky svoje regióny, uviedol dnes na svojej výročnej tlačovej konferencii v Moskve ruský prezident Vladimir Putin. Kríza na Ukrajine by sa mala vyriešiť čím skôr politickými prostriedkami, nie nátlakom cez ekonomickú blokádu či použitím vojenskej sily.

slovakia

left justify in out

Putin podľa agentúry Reuters zdôraznil, že všetky jeho kroky sú zamerané na konsolidáciu ruskej spoločnosti. Západné sankcie sú významným faktorom v súčasnej hospodárskej kríze, nie však jediným.

 

Sankcie Západu sú na 25-30 percent zodpovedné za súčasnú hospodársku krízu v Rusku, uviedol Putin. Obvinil Západ, že sa pokúša o narušenie suverenity Ruska a ukrajinská kríza bola len zámienkou pre tieto kroky Západu. Dôvodom pre kroky Západu podľa neho nebol Krym, ale úsilie "brániť našu nezávislosť a právo na existenciu".

 

Putin podľa agentúry DPA vyjadril pochopenie pre ruských vojakov bojujúcich na strane separatistov na východe Ukrajiny. "Všetci ľudia, ktorí nasledujú volanie srdca alebo dobrovoľne sa zúčastňujú na nejakom boji - vrátane toho na Ukrajine - nie sú žoldniermi, pretože za to nedostávajú peniaze," povedal ruský prezident.

 

"Nikto nezastrašuje v Rusku tých, ktorí sú proti politike Moskvy na Ukrajine," vyhlásil Putin. Obvinil Západ z ďalšieho rozdeľovania Európy rozširovaním NATO smerom na východ po páde Berlínskeho múru. "Boli tu dve vlny rozšírenia (NATO)... Protiraketové obranné systémy pri našich hraniciach. To nie je múr?" podotkol.

 

"Naši partneri to nezastavili. Rozhodli sa, že sú víťazmi, že sú impériom a všetci ostatní sú vazalmi," dodal Putin.

 

O bývalom ropnom magnátovi Michailovi Chodorkovskom - jednom z jeho najväčších kritikov - povedal, že má právo angažovať sa v politike ako "hociktorý iný ruský občan". Putin udelil Chodorkovskému milosť vlani; oligarcha strávil za mrežami desať rokov.

 

Putin podľa agentúry Reuters tiež vyhlásil, že Rusko nebude šetriť financiami na zorganizovanie futbalových majstrovstiev sveta v roku 2018.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies