Putin a Rúhání sú proti chemickým zbraniam i vojenskej intervencii v Sýrii

NETKY.SK • 29 August 2013, 06:24 • 2 min
Putin a Rúhání sú proti chemickým zbraniam i vojenskej intervencii v Sýrii

MOSKVA/WASHINGTON/LONDÝN - Prezidenti Ruska a Iránu, Vladimir Putin a Hasan Rúhání, sa dnes v telefonickom rozhovore, ktorý podľa Kremľa inicioval Irán, zhodli, že použitie chemických zbraní je neprijateľné. A naznačili, že sa zhodujú aj v opozícii voči vojenskej intervencii v sýrskej vojne, informoval Kremeľ.

slovakia

left justify in out

"Obe strany považujú použitie chemických zbraní kýmkoľvek za neúnosné," citovala Putinovu tlačovú službu agentúra Reuters. Uviedla, že prezidenti zdôraznili potrebu hľadať cestu k rezolúcii výlučne cez politické a diplomatické prostriedky. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes povedal britskému ministrovi zahraničných vecí Williamovi Haguovi, že Bezpečnostná rada OSN by nemala zvažovať rezolúciu o Sýrii v reakcii na údajný chemický útok v krajine skôr, ako jej inšpektori OSN oznámia, čo tam zistili.

"Je potrebné počkať na výsledky," zdôraznil Lavrov Haguovi, ktorého krajina predložila BR OSN návrh rezolúcie schvaľujúcej opatrenia na ochranu sýrskych civilistov. Ministerstvo zahraničných vecí USA dnes uviedlo, že "sýrsky režim by sa nemal skrývať za fakt, že Rusi pokračujú v blokovaní akcie voči Sýrii v OSN". Hovorkyňa ministerstva reportérom povedala, že Rusko, ktoré je hlavným dodávateľom zbraní do Sýrie, vetovalo tri prechádzajúce rezolúcie odsudzujúce vládu Bašára Asada a tieto jeho kroky spochybňujú, či je BR OSN efektívnym miestom pre riešenie vyše dvojročného konfliktu v Sýrii. Británia je presvedčená, že BR OSN by mala najskôr vidieť výsledky činnosti inšpektorov na chemické zbrane, kým podporí akúkoľvek vojenskú akciu v Sýrii. Vyplýva to z kópie návrhu, ktorým sa bude vo štvrtok zaoberať britský parlament. "BR OSN musí mať možnosť okamžite zvážiť túto informáciu a je potrebné urobiť všetko pre schválenie rezolúcie BR OSN na podporu vojenskej akcie predtým, ako sa k akejkoľvek takejto akcii pristúpi," citovala návrh britského stanoviska agentúra Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies