Putin a Porošenko sa pravdepodobne stretnú v septembri

NETKY.SK • 26 August 2015, 09:32 • 2 min
Putin a Porošenko sa pravdepodobne stretnú v septembri

KYJEV - V septembri sa pravdepodobne uskutoční schôdzka medzi šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Informovala o tom v utorok agentúra TASS s odvolaním sa na administratívu ukrajinského prezidenta.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Schôdzka sa s najväčšou pravdepodobnosťou uskutoční v normandskom formáte alebo na báze normandskej štvorky," vysvetlil zástupca šéfa Porošenkovej administratívy Kosťantyn Jelisejev, odkazujúc na rokovania lídrov Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska.


Na otázku novinárov, či sa Putin a Porošenko stretnú aj zoči-voči, Jelisejev povedal: "Ak si to situácia bude vyžadovať, všetko je možné." K termínu prípadnej schôdzky sa nevyjadril.


Francúzsky prezident Francois Hollande v utorok oznámil, že schôdzka lídrov takzvanej normandskej štvorky by sa mala uskutočniť už čoskoro v Paríži. Poznamenal, že udržiava úzke kontakty s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ako aj s Putinom.


"Rozprávali sme sa o usporiadaní novej schôdzky v normandskom formáte. Mohla by sa konať v Paríži," dodal Hollande.


Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli Porošenko, Putin, Hollande a Merkelová. Štvorica po prvý raz diskutovala o spôsoboch vyriešenia konfliktu na Ukrajine. Odvtedy sa konali dva ďalšie summity, päť schôdzok na úrovni ministrov a desať telefonických rozhovorov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies