Putin a Pahor chcú posilniť spoluprácu medzi Ruskom a Slovinskom

NETKY.SK • 31 Júl 2016, 09:08 • 2 min
Putin a Pahor chcú posilniť spoluprácu medzi Ruskom a Slovinskom

ĽUBĽANA - Ruský prezident Vladimir Putin a jeho slovinský mocenský náprotivok Borut Pahor naznačili, že sa pokúsia nájsť spôsob, ako prekonať prekážky bilaterálnej spolupráce medzi svojimi krajinami. Lídri absolvovali večer rokovanie medzi štyrmi očami na hrade Brdo pri meste Kranj.

slovakia

left justify in out

Podľa Pahora, ktorého cituje agentúra STA, sa vzdialenosť medzi Ruskom a Slovinskom ako členským štátom EÚ a NATO v uplynulých rokoch zväčšila. "Mojou túžbou je pokúsiť sa pokojným spôsobom o odstránenie príčin tohto vývoja. Slobodný svet potrebuje spoluprácu medzi všetkými," zdôraznil slovinský prezident.


Pahor dodal, že cieľom Putinovej jednodňovej návštevy tejto alpskej republiky je koordinácia množstva budúcich projektov, "ktoré budú osožné pre obe strany".


Počas dňa sa Putin zúčastnil v priesmyku Vršič na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia vzniku pravoslávnej kaplnky postavenej ruskými vojnovými zajatcami počas prvej svetovej vojny. Neskôr v hlavnom meste Ľubľana odhalil pamätník ruským a sovietskym vojakom padlým v oboch svetových vojnách na území Slovinska.


Na podujatiach sa zúčastnili i viacerí čelní slovinskí činitelia vrátane premiéra Mira Cerara, predsedu parlamentu Milana Brgleza, ako aj tamojších podnikateľov. Prítomní boli aj niektorí bývalí slovinskí vládni činitelia ako exprezidenti Milan Kučan a Danilo Türk alebo expremiérka Alenka Bratušeková.


Niektoré slovinské opozičné strany sú presvedčené o tom, že Putinova návšteva krajiny je pokusom narušiť jednotu EÚ ohľadom uplatňovania sankcií voči Moskve, píše agentúra AP.


"Od začiatku sme vedeli, že tento kontroverzný hosť použije svoju návštevu predovšetkým na demonštrovanie svojho vplyvu v členskej krajine EÚ a NATO," vyhlásil podpredseda strany Nové Slovinsko - Kresťanskí demokrati (NSi) Jozef Horvat. Putinova návšteva podráždila aj Ukrajincov žijúcich v Slovinsku, ktorí protestovali pred ruskou ambasádou v Ľubľane.


Slovinsko s dvoma miliónmi obyvateľov sa osamostatnilo od bývalej Juhoslávie v roku 1991. Členským štátom Európskej únie a Severoatlantickej aliancie sa stalo v roku 2004.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona