Putin a Obama sa stretli v kuloároch APEC, hovorili aj o Ukrajine

NETKY.SK • 11 November 2014, 09:58 • 2 min
Putin a Obama sa stretli v kuloároch APEC, hovorili aj o Ukrajine

PEKING - Austrálsky premiér Tony Abbott a ruský prezident Vladimir Putin vyzvali dnes na urýchlenie vyšetrovania príčin júlového leteckého nešťastia na východnej Ukrajine, pri ktorom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube lietadla malajzijských aerolínií. Informoval o tom dnes hovorca Kremľa.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters ďalej uviedla, že v rámci summitu Ázijsko-pacifického hospodárskeho spoločenstva (APEC), ktorý sa koná v Pekingu, dnes Putin krátko hovoril aj americkým prezidentom Barackom Obamom. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov spresnil, že témou rozhovoru bola Sýria, Ukrajina a Irán.

 

"Možnosti na stretnutie bolo viac než dve, boli to krátke rozhovory," spresnil podľa agentúry TASS hovorca Peskov s tým, že šlo o krátke prestávky počas rokovaní. Podľa neho prezidenti rokovali aj o dvojstranných vzťahoch.

 

Moskovský Kremeľ aj washingtonský Biely dom pred summitom APEC potvrdili, že prezidenti nemajú naplánované oficiálne rokovanie, ale súčasne nevylučovali ich stretnutie a rozhovor v kuloároch summitu. 

 

Podobnú príležitosť na rozhovor budú mať aj počas summitu G20, ktorý sa uskutoční 15. a 16. novembra v austrálskom Brisbane.

 

Obama a Putin sa rozchádzajú v názore na úlohu Ruska v ukrajinskej kríze, na podporu, ktorú Rusko poskytuje režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, i v postoji k ďalším otázkam medzinárodnej politiky, vrátane zodpovednosti za pád malajzijského lietadla a marenie jeho vyšetrovania.

 

Putin v pondelok obvinil ukrajinskú vládu zo zasahovania do vyšetrovania pádu lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti a rozhodne namietal proti tvrdeniu, že vyšetrovaniu údajne bránia proruskí separatisti a označil za "úplne neopodstatnené" výroky, že "miesto pádu je kontrolované tzv. proruskými separatistami". 

 

"To nie oni, ale druhá strana sústavne ostreľuje miesto (pádu lietadla) a neumožní, aby sa tam pracovalo," upozornil Putin a dodal, že Rusko podporuje úplné a nezávislé vyšetrenie okolností pádu civilného lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti. Reagoval tým na výzvu malajzijského premiéra Najiba Razaka, ktorý ho žiadal o ústretovosť pri sprístupnení miesta pádu lietadla. Putin však

 

Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil na východe Ukrajiny 17. júla. Kyjevská vláda incident pripisuje proruským separatistom a obviňuje Moskvu z ich vyzbrojovania a iných foriem pomoci. Obe strany však obvinenia popierajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona