Putin a Obama hovorili o zdieľaní informácií v boji s islamským terorom

NETKY.SK • 29 September 2015, 13:35 • 2 min
Putin a Obama hovorili o zdieľaní informácií v boji s islamským terorom

WASHINGTON/MOSKVA - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes informoval, že prezidenti Ruska a USA, Vladimir Putin a Barack Obama, v pondelok počas stretnutia v New Yorku debatovali o zdieľaní informácií o kríze v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Uviedol tiež, že vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou stále nie sú na najlepšej úrovni, ale vyjadril pripravenosť Ruska spolupracovať s USA na riešení pálčivých kríz vrátane tej v Sýrii, pričom poukázal na reálne perspektívy vzájomného dialógu. "Povedzme, že potenciál dialógu je, samozrejme, oveľa širší ako reálny objem spolupráce," vyhlásil Peskov.

 

V súvislosti s tým Peskov pripomenul, že v irackom Bagdade začína pracovať informačno-koordinačné stredisko na boj s terorizmom, do ktorého činnosti sa zapojili odborníci zo Sýrie, Iránu, Iraku a Ruska. Dodal, že paralelne s tým dochádza aj k výmene informácií medzi generálnymi štábmi ozbrojených síl Ruska a Izraela.

 

Podľa Moskvy by sa centrum v Bagdade mohlo stať základom širokej medzinárodnej koalície na boj s IS. "Nie je žiadnym tajomstvom, že do práce v stredisku v Bagdade boli prizvaní aj americkí odborníci a vojaci," uviedol Peskov, ktorý súčasne vyjadril ľútosť, že americkí špecialisti sa na prvých schôdzkach a diskusiách v centre nezúčastnili.

 

Agentúra Reuters medzičasom s odvolaním sa ruskú agentúru RIA Novosti uviedla, že nemenovaný zdroj vyhlásil, že stredisko v Bagdade by malo začať pracovať v októbri alebo novembri.

 

Peskov poznamenal, že nemá informácie o ruských náletoch na pozície teroristov v Sýrii.

 

Hovorca Kremľa súčasne vyhlásil, že údajná izolácia Ruska je len vymyslená téma. Zdôraznil, že bez Ruska sa nepodarí vyriešiť žiadne závažné problémy, akým je aj sýrska kríza.

 

"Téma izolacionizmu protirečí logike zdravého rozumu, pretože venovať sa izolacionizmu pri riešení takých pálčivých problémov ako Sýria je kontraproduktívne," upozornil kremeľský hovorca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies