Putin a Obama hovorili o kontrole sýrskych zbraní v Petrohrade

NETKY.SK • 10 September 2013, 14:24 • 2 min
Putin a Obama hovorili o kontrole sýrskych zbraní v Petrohrade

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Barack Obama prediskutovali myšlienku umiestnenia sýrskych chemických zbraní pod medzinárodný dohľad už počas summitu G20, ktorý sa konal minulý týždeň v Petrohrade.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V utorok o tom informoval Putinov hovorca. "Záležitosť prebrali," povedal Dmitrij Peskov pre agentúru Reuters po telefóne. Kto s nápadom prišiel, však neuviedol a neposkytol ani žiadne bližšie detaily.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov ruský návrh predstavil na narýchlo zorganizovanej tlačovej konferencii v pondelok. Sýrsky režim vyzval, aby dal svoj chemický arzenál pod medzinárodný dohľad a následne ho nechal zničiť. Stalo sa tak po tom, čo americký minister zahraničia John Kerry rovnako v pondelok vyhlásil, že sýrsky prezident Baššár al-Asad sa môže vyhnúť americkému útoku, ak sa do týždňa vzdá svojho chemického arzenálu. Lavrov však v utorok pripustil, že nejde o "čisto ruskú iniciatívu. Vyplýva z kontaktov, ktoré sme mali s našimi americkými kolegami", povedal. 

Lavrov tiež oznámil, že Rusko pracuje na pláne, ako dostať sýrske zbrane pod medzinárodnú kontrolu a jeho detaily konzultuje s Damaskom. "My, ruská strana, pracujeme momentálne na príprave efektívneho, jasného, konkrétneho plánu, do ktorého zapájame sýrsku stranu," povedal Lavrov. "Dúfame, že plán budeme môcť vo veľmi blízkej budúcnosti predstaviť a finalizovať v spolupráci s generálnym tajomníkom OSN, Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPCW) a členmi Bezpečnostnej rady," ktorá zahŕňa Spojené štáty, dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona