Putin a Kurz ocenili dobrú spoluprácu Ruska a Rakúska v oblasti energetiky

NETKY.SK • 4 Október 2018, 06:00 • 2 min
Putin a Kurz ocenili dobrú spoluprácu Ruska a Rakúska v oblasti energetiky

PETROHRAD - Rusko a Rakúsko pokračujú v rozvíjaní vzájomnej spolupráce v oblastiach ekonomiky a energetiky. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin počas stredajšieho stretnutia s rakúskym spolkovým kancelárom Sebastianom Kurzom v Petrohrade, informuje agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

"Vzťahy sa vyvíjajú, a to je dobre. Obchodný obrat narastá. Minulý rok vzrástol o 40 percent, zatiaľ čo tento rok sa zdvojnásobil iba v prvom semestri," uviedol Putin, podľa ktorého sa posilňujú kapitálové investície z oboch strán, pričom ruské investície do rakúskej ekonomiky narastajú rýchlejším tempom.

 

Kurz sa o ekonomickej spolupráci svojej krajiny s Ruskou federáciou taktiež vyjadril pozitívne: "Teší ma skutočnosť, že máme veľmi dobrú spoluprácu v oblasti hospodárskej bezpečnosti," povedal.

 

Predstavitelia ruskej energetickej spoločnosti Gazprom a rakúskeho koncernu OMV podpísali počas schôdzky lídrov dohodu o rozvoji ložiska zemného plynu Urengoj v západnej Sibíri.

 

"Chcel by som zmieniť množstvo rokov plodnej spolupráce s Rakúskom v oblasti energetiky," povedal Putin. Kurz ocenil "päťdesiat rokov dodávok zemného plynu z Ruska. Boli vždy stabilné, a to aj v tých najťažších časoch," povedal.

 

 

Dodávky Gazpromu do Rakúska a Nemecka dosiahli tento rok historické maximum, a to napriek cieľom EÚ diverzifikovať svoje energetické zdroje po sérii plynových kríz, ktoré nastali medzi Moskvou a Kyjevom. Kurz vyjadril podporu plynovodu Severný prúd 2, ale zdôraznil aj význam pokračovania dodávok cez Ukrajinu.

 

"Rusko vždy bolo a zostane najspoľahlivejším dodávateľom," vyhlásil Putin a dodal, že ruský plyn dodávaný prostredníctvom plynovodu je podstatne lacnejší ako skvapalnený plyn z USA. "Dodávky smerujú priamo z Jamalu na Sibíri, nie sú žiadne prepravné riziká," poznamenal podľa agentúry AP ruský prezident.

 

Putin zdôraznil svoj zámer rokovať s Kurzom aj o rozličných medzinárodných záležitostiach, ako aj o vzťahoch Moskvy s EÚ. Lídri spoločne otvorili v Ermitáži rusko-rakúsku výstavu výtvarných diel s názvom "Kráľovské hlavné mestá: Petrohrad a Viedeň. Majstrovské diela z muzeálnych zbierok", ktorá už bola prezentovaná vo Viedni.

 

Výstava bola pripravená v spolupráci s viedenským Umeleckohistorickým múzeom. Putin a Kurz ju spolu slávnostne otvorili začiatkom mája počas Putinovej jednodňovej návštevy rakúskej metropoly.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies