Putin a jeho slovinský náprotivok Borut Pahor vyzdvihli dnes ruskú pravoslávnu kaplnku

NETKY.SK • 30 Júl 2016, 18:00 • 2 min
Putin a jeho slovinský náprotivok Borut Pahor vyzdvihli dnes ruskú pravoslávnu kaplnku

ĽUBĽANA - Ruský prezident Vladimir Putin a jeho slovinský náprotivok Borut Pahor vyzdvihli dnes ruskú pravoslávnu kaplnku v priesmyku Vršič ako symbol mieru a rusko-slovinského priateľstva.

slovakia

left justify in out

Putin, ktorý je na návšteve Slovinska, sa s Pahorom zúčastnil na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia vzniku tejto kaplnky postavenej ruskými vojnovými zajatcami počas prvej svetovej vojny. Kaplnka zároveň slúži ako vojenský pamätník a symbolické prepojenie medzi Slovinskom a Ruskom.

 

Pahor zdôraznil, že toto podujatie zjednotilo tých, ktorým nie je mier ľahostajný. "Sme presvedčení, že mier a vojna sú vždy predmetom politického rozhodnutia. Odmietame tvrdenie, že vojna je nevyhnutná. Akceptujeme zodpovednosť za mierové riešenie všetkých sporov. Chceme trvalý mier," vyhlásil Pahor, ktorého cituje agentúra STA.

 

Putin počas slávnostného prejavu uviedol, že kaplnka je "symbolom rusko-slovinského priateľstva a spoločného úsilia o mier a prosperitu". Šéf Kremľa zároveň poďakoval "generáciám Slovincov" za to, že sa o túto pamiatku starali. Zdôraznil, že v "priateľskom Slovinsku" sú ruskí hostia vždy prijímaní s "úprimnou pohostinnosťou".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona