Putin a Gorbačov vzdali poctu Mandelovi

NETKY.SK • 6 December 2013, 10:00 • 2 min
Putin a Gorbačov vzdali poctu Mandelovi

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok pridal k zástupu svetových lídrov, ktorí so smútkom reagovali na štvrtkové úmrtie juhoafrického exprezidenta Nelsona Mandelu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Putinových slov si legendárny bojovník proti vláde bielej menšiny v JAR "prešiel najťažšími skúškami, no bol do poslednej chvíle oddaný svojim ideálom ľudskosti a spravodlivosti". Ako povedal ruský líder, "celá éra modernej juhoafrickej histórie je spojená s jeho menom, ktoré je znamením víťazstva nad apartheidom a budovania demokratickej Južnej Afriky".

Na jeho slová nadviazal aj posledný prezident niekdajšieho Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov. Podľa jeho slov bol Mandela "príkladom pre svetových lídrov a veľkým mužom, ktorý sa oddal slobode a revolúcii". Gorbačov podotkol, že prvý černošský prezident JAR podporil ním začatý proces veľkých zmien v Sovietskom zväze z konca 80. rokov. Vedenie zväzu aj oficiálne podporovalo Mandelov boj, čo viedlo k prerušeniu diplomatických vzťahov medzi Johannesburgom a Moskvou na takmer 40 rokov. Tie sa obnovili až v roku 1992 po rozpade zväzu. 

Bývalý prezident Juhoafrickej republiky Nelson Mandela zomrel vo štvrtok zomrel vo veku 95 rokov. Mandela sa od septembra vo svojom dome v Johannesburgu zotavoval z pľúcnej infekcie po tom, ako bol tri mesiace hospitalizovaný v kritickom stave. Jeho zdravie sa však v posledných dňoch opäť zhoršilo a ťažkostiam spojeným s infekciou nakoniec podľahol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies