Putin a Ethereum: Rusko chce diverzifikovať svoje hospodárstvo

NETKY.SK • 1 September 2017, 14:30 • 2 min
Putin a Ethereum: Rusko chce diverzifikovať svoje hospodárstvo

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin schválil kryptomenu Ethereum ešte začiatkom tohto roka. Čo to však znamená pre budúcnosť ruského technologického priemyslu a finančných technológií v dlhodobom horizonte?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nedávno sme vás informovali o moskovskej pobočke Burger Kingu, ktorá začala prijímať platby v Bitcoinoch. V Rusku je však v popredí všetkého geopolitika, takže rôzne experimenty s digitálnymi menami sú stále pochybné a neisté. Práve z tohto dôvodu treba Putinov záujem o kryptomeny vnímať opatrne.


V pondelok ruská štátna rozvojová banka Vnešekonombank (VEB) a ďalšie ministerské úrady predstavili výskumné centrum blockchainu, ktoré bude mať centrálu na Národnej univerzite vedy a techniky v Moskve. Tento krok je súčasťou digitálnej iniciatívy vedenej ruským prezidentom Putinom.

 

img

 

Prevádzkový riaditeľ finančnej spoločnosti ID Finance Alexander Dunajev povedal, že ruská vláda rozpoznáva zmeny vo finančných službách spôsobenú technologickým rozvratom: "Naposledy, keď svet zaznamenal takú bezprecedentnú zmenu, to bolo v druhej polovici 20. storočia s príchodom osobných počítačov, ktoré Rusko kvôli geopolitickej izolácii zmeškalo. Je tu však obrovský záujem, aby sme takýmto nástrahám v budúcnosti zabránili. Centrálna banka tieto zmeny podporuje s nadšením. Vidíme to pri vytváraní právneho rámca pre prijatie finančných technológií."

Dalo by sa povedať, že Putinovo schválenie Etherea prišlo po tom, ako Dunajev spomenul zaostávanie Ruska v nových technológiách. Avšak existujú mnohé obavy z rozširovania technológie blockchainu, kvôli prepojeniu Bitcoinu s praním špinavých peňazí. "Ruské súdnictvo považuje Bitcoiny za tzv. peňažné náhrady, ktoré boli predtým spájané s podvodnými pyramídovými schémami a tie sú nezákonné ako pre firmy, tak aj pre súkromné osoby," povedal Dunajev.

 

img

 

Podľa agentúry Bloomberg prezidenta Putina zaujala kryptomena Ethereum ako "potenciálny nástroj, ktorý by Rusku pomohol diverzifikovať hospodárstvo aj do iných sfér ako ropa a zemný plyn". Prezident Putin po stretnutí so zakladateľom Etherea Vitalikom Buterinom povedal, že "digitálna ekonomika nie je samostatným odvetvím, je v podstate základom pre vytvorenie úplne nových obchodných modelov".

 

Poradca neziskovej organizácie Ethereum Foundation Vlad Martynov porovnal technológiu blockchain k internetu: "Blockchain môže mať rovnaký účinok na podniky, ako mal kedysi príchod internetu. Zmenil by obchodné modely a odstránili sprostredkovateľov, akými sú rôzne zmluvy a úradníci. Ak Rusko implementuje túto technológiu ako prvé, získa podobné výhody ako tie západné krajiny, ktoré to urobili pri zrode internetu."

 

img

 

Rýchly rast cien rôznych kryptomien od začiatku roku 2017 priťahoval toľko pozornosti, že Rusko zaznamenalo nedostatok grafických kariet, ktoré sa používajú na ich ťažbu. Digitálne meny sa začali spájať so schémami na "rýchle zbohatnutie". Nedávny rozmach ICO spoločností v Rusku môže predstavovať hrozbu pre prijatie technológie blockchain, pretože neregulovaná povaha virtuálnych peňazí nevyhnutne povedie k bezohľadným spoločnostiam a rôznym špekulantom, ktorí sa budú snažiť využiť tento trend. Neexistujú žiadne pochybnosti o tom, že medzi množstvom serióznych ICO projektov sa nachádza ešte viac takých, ktoré fungujú na základe Ponziho schémy.

 

img

 

V súčasnosti sú všetky hlavné platobné systémy používané v Rusku pod kontrolou zahraničných subjektov. To nie je žiadúce pre žiadny suverénny štát, hlavne nie pre hrdý štát ako je Rusko. Prezident Putin ich chce dostať pod kontrolu štátu, čo je úplne pochopiteľné. Putinovo schválenie Etherea znamená, že technológia blockchain už viac nie je strašiakom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies