Putin a Erdogan sa zhodli na koordinácii v Sýrii a hlbšej spolupráci v ekonomike

NETKY.SK • 27 Máj 2017, 17:37 • 2 min
Putin a Erdogan sa zhodli na koordinácii v Sýrii a hlbšej spolupráci v ekonomike

MOSKVA - Prezidenti Ruska a Turecka, Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan, sa dnes v telefonickom rozhovore dohodli na rozšírení koordinácie snáh vedúcich k urovnaniu konfliktu v Sýrii, a to na rôznych úrovniach.

slovakia

left justify in out

Počas rokovaní o sýrskej kríze prezidenti zdôraznili dôležitosť čo najrýchlejšieho odsúhlasenia praktických aspektov realizácie memoranda o vytvorení zón deeskalácie v Sýrskej arabskej republike, uvádza sa vo vyhlásení. Tento krok umožní posilniť režim zastavenia paľby a zvýšiť účinnosť vnútrosýrskych rokovaní v ženevskom i astanskom formáte. Prezidenti sa dohodli na posilnení koordinácie úsilí v tejto oblasti, a to na rôznych úrovniach.

 

Podľa agentúry Reuters obe strany počas rozhovoru vyjadrili záujem na ďalšom prehlbovaní strategického partnerstva Ruska a Turecka. V tejto súvislosti rokovali aj o realizácii dohôd o vzájomnom zrušení obmedzení v obchodnej a ekonomickej oblasti a o realizácii spoločných veľkých projektov v energetike: ide o výstavbu plynovodu TurkStream a jadrovej elektrárne Akkuyu.

 

Ankara a Moskva sa snažia o normalizáciu vzájomných vzťahov naštrbených po tom, čo turecká stíhačka F-16

v novembri roku 2015 zostrelila nad Sýriou ruské lietadlo Su-24. Otepľovanie vzájomných vzťahov sa začalo vlani v júni ospravedlnením sa Turecka Rusku. Napriek dosiahnutému posunu však niektoré ruské reštrikcie voči Turecku stále platia: týka sa to napr. aj dovozu paradajok, konštatoval Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies