Putin a Abe rokovali o Kurilách a mierovej dohode

NETKY.SK • 27 Máj 2018, 10:06 • 2 min
Putin a Abe rokovali o Kurilách a mierovej dohode

MOSKVA — Ruský prezident Vladimir Putin a japonský premiér Šinzó Abe sa stretli v Moskve na rokovaniach, ktoré zahŕňali aj spornú tému Kurilských ostrovov a možné podpísanie mierovej dohody.

slovakia

left justify in out

Japonský premiér sa snaží o vyriešenie tiahnuceho sa sporu okolo reťazca ostrovov, známych v Japonsku pod názvom Severné teritóriá, prostredníctvom spoločných ekonomických projektov. Putin po rokovaní povedal, že ostrovy navštívi tento rok delegácia japonských podnikateľov.

Kurilské ostrovy medzi japonským ostrovom Hokkaidó a ruským polostrovom Kamčatka, ktoré obsadili sovietski vojaci na konci druhej svetovej vojny, sa nachádzajú v oblasti bohatej na ryby a údajne aj na podmorské náleziská ropy a zemného plynu či ložiská zlata a striebra. Spory o ich vlastníctvo bránia Tokiu a Moskve podpísať mierovú zmluvu, ktorá by formálne ukončila ich nepriateľstvo z čias druhej svetovej vojny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona