Putin a Abbott chcú urýchlenie vyšetrovania pádu lietadla

NETKY.SK • 11 November 2014, 10:09 • 2 min
Putin a Abbott chcú urýchlenie vyšetrovania pádu lietadla

PEKING – Austrálsky premiér Tony Abbott a ruský prezident Vladimir Putin vyzvali v utorok na urýchlenie vyšetrovania júlového pádu malajzijského lietadla, ktoré zostrelili na území východnej Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Ako informoval vo vyhlásení Kremeľ, obaja lídri sa stretli v Pekingu na summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Vyšetrovanie havárie ešte nebolo ukončené, keďže vyšetrovatelia nemajú k miestu nešťastia permanentný prístup pre boje medzi proruskými povstalcami a armádou riadenou z Kyjeva. Množstvo dôkazov už bolo zničených a k ďalším sa ani štyri mesiace po nešťastí nemôžu dostať.

 

Malajzijské lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo 17. júla v nepokojnej časti Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Západ obviňuje z činu proruských povstalcov. Nájdené telá obetí zhromaždili v Holandsku, odkiaľ pochádzalo takmer 200 cestujúcich. Medzi obeťami bolo aj 28 Austrálčanov. V septembri zverejnená predbežná správa o okolnostiach pádu z dielne Holanďanov hovorí o poškodení plášťa stroja Boeing 777 počas letu malými predmetmi letiacimi vysokou rýchlosťou, čo dokazuje, že stroj bol zostrelený. Holandskí vyšetrovatelia pripúšťajú, že lietadlo mohlo byť zostrelené zo vzduchu, za pravdepodobnejší však považujú zásah raketou zem-vzduch. Nemecká tajná služba považuje za vinníkov ukrajinských separatistov. Tí údajne použili raketový systém z ukrajinskej vojenskej základne pri Donecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona