Púte do Mekky sa tento rok zúčastnili takmer 4 milióny moslimov

NETKY.SK • 29 Október 2012, 09:09 • 2 min
Púte do Mekky sa tento rok zúčastnili takmer 4 milióny moslimov

Púte do Mekky sa tento rok zúčastnili takmer 4 milióny moslimov - Zaujímavosti Tohtoročná moslimská púť do Mekky (hadždž), na ktorej sa zúčastnili takmer štyri milióny veriacich, patrí k jedným z najúspešnejších v dejinách. V nedeľu to povedal saudskoarab

slovakia

left justify in out

img

Tohtoročná moslimská púť do Mekky (hadždž), na ktorej sa zúčastnili takmer štyri milióny veriacich, patrí k jedným z najúspešnejších v dejinách. V nedeľu to povedal saudskoarabský princ Chálid Fajsal, informovala televízia al-Arabíja.

Na tlačovej konferencii v Mekke uviedol, že počet pútnikov sa tento rok pohyboval medzi 3,16-3,65 miliónmi. Príčinou tohto rozpätia je podľa neho obrovský počet neregistrovaných pútnikov.

Na bezpečnosť pútnikov dohliadalo viac ako 120.000 príslušníkov bezpečnostných zložiek. V nasadení bolo aj 30.000 sledovacích kamier a 100 mobilných hliadok.

Každý moslim v dobrom zdravotnom stave je povinný vykonať hadždž aspoň raz za život, pretože to je jeden z piatich pilierov islamu. Všetci muži musia nosiť biele froté bezšvové odevy a bezšvové topánky, čo je symbol rovnosti medzi moslimami.

Saudské úrady investovali v ostatných rokoch miliardy dolárov do zlepšenia infraštruktúry, aby sa zabránilo panike a iným incidentom. Kamery monitorovali hlavné pútnické miesta ako sú Veľká mešita, hora Arafát či most Džamarát, ktorý moslimovia používajú pri kameňovaní satana.

Tohtoročný hadždž sa konal na pozadí rozporov na Blízkom východe, historickom centre islamského sveta, v súvislosti s občianskou vojnou v Sýrii. Šiitský Irán a sunnitské krajiny ako Saudská Arábia a Turecko podporujú opačné strany sýrskeho konfliktu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies