Púť do Mekky sa končí, k útokom ani epidémiám nedošlo

NETKY.SK • 6 Október 2014, 17:27 • 2 min
Púť do Mekky sa končí, k útokom ani epidémiám nedošlo

MENA - Saudská Arábia si dnes s úľavou vydýchla: každoročná moslimská púť do Mekky - hadždž - sa priblížila k svojmu záveru bez toho, aby došlo k teroristickým útokom alebo vznikli smrtiace epidémie, informovala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia kráľovstva uviedla, že sa na tom podpísali tohtoročné sprísnené bezpečnostné a sanitárne opatrenia. Mekku navštívilo tento rok 2,085 milióna pútnikov, čo je iba o málo viac ako vlaňajších 1,98 milióna. Púť, ktorá vyvrcholila trojdňovým sviatkom obetovania íd al-adhá, ktorý je pripomenutím Abrahámovej ochoty obetovať Bohu vlastného syna, sa oficiálne skončí v utorok.

 

Bezpečnostné opatrenia boli oveľa prísnejšie ako v predchádzajúcich rokoch, osobitne po tom, ako sa Saudská Arábia pripojila k Američanmi vedenej aliancie proti militantom Islamského štátu a zúčastnila na náletoch na ciele v Sýrii. Sprevádzali ju tiež obavy z možného rozšírenia západoafrickej epidémie eboly medzi pútnikmi. Preto boli na cestách k posvätným miestam zriadené početné bezpečnostné kontroly a rozmiestnené osobitné jednotky.

 

"Všetko išlo podľa plánu... a bezpečnosť bola vynikajúca," konštatoval hovorca ministerstva vnútra generál Mansúr at-Turkí. Minister zdravotníctva Ádil Fakíh na tlačovej konferencii v Mine "s potešením oznámil, že tohtoročná púť hadždž sa zaobišla bez zdravotných epidémií".

 

Turkí povedal, že Saudská Arábia tento rok zakročila voči domácim pútnikom, ktorí sa vydali k posvätným miestam bez povolení. Podarilo sa jej tým dostať celkový počet pútnikov výrazne pod hranicu 3,2 milióna - toľkí absolvovali púť do Mekky v roku 2012.

 

Šíreniu eboly v Saudskej Arábii zabránil zákaz vstupu pre pútnikov zo Sierry Leone, Guiney a Libérie, vyhlásený už v apríli. Podľa OSN odtiaľ žiadalo víza na hadždž vyše 7000 moslimov.

 

Podľa saudskoarabských zdravotníkov nezaznamenali žiaden potvrdený prípad eboly ani blízkovýchodného respiračného syndrómu (MERS). Zo 170 podozrivých prípadov na MERS testy nepotvrdili ani jeden.

 

V závere púte si jej účastníci v posvätnom meste Miná, ktoré leží asi päť kilometrov východne od centra Mekky, začali holiť hlavy, čo je posledný krok v rámci púte hadždž. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov dnes ulice nelemovali holiči ponúkajúci svoje služby bez licencie. Moslimský pútnik z Indonézie agentúre Reuters povedal, že bezpečnosť je preňho veľmi dôležitá, preto išiel do holičstva, ktoré používa jednorazové britvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies