Pussy Riot žiadajú od Ruska odškodné za porušenie ich práva: Požadujú štvrť milióna eur!

NETKY.SK • 29 Júl 2014, 06:38 • 2 min
Pussy Riot žiadajú od Ruska odškodné za porušenie ich práva: Požadujú štvrť milióna eur!

MOSKVA - Dve členky punkovej skupiny Pussy Riot žiadajú od Ruska celkové odškodné 250-tisíc eur. Informuje o tom v pondelok ruský denník Vedomosti a portál britského denníka Guardian.

slovakia

left justify in out

Vedomosti citujú z ich podania na Európsky súd pre ľudské práva, od ktorého pre seba žiadajú priznanie finančnej kompenzácie 120-tisíc eur za spôsobené škody plus 10-tisíc za súdne trovy. Právni zástupcovia Marie Aľochinovej a Nadeždy Tolokonnikovovej zároveň chcú od Moskvy uznanie viny z porušenia ich práva na slobodu prejavu, práva na slobodu a ochranu proti neodôvodneným prehliadkam a zhabaniu majetku, porušenia zákazu mučenia a práva na spravodlivý súd.

 

Vo februári 2012 niekoľko členiek Pussy Riot vtrhlo do pravoslávnej katedrály v centre Moskvy, kde zaspievali "modlitbu" proti vtedajšiemu premiérovi a dnešnému prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi. Aľochinovú a Tolokonnikovovú v auguste odsúdili za výtržníctvo na dva roky väzenia, na slobodu sa však nakoniec dostali predčasne na základe decembrovej amnestie pri príležitosti 20. výročia vzniku ruskej ústavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona