Pussy Riot chcú pokračovať v politickom boji za ľudské práva

NETKY.SK • 17 Január 2014, 14:24 • 2 min
Pussy Riot chcú pokračovať v politickom boji za ľudské práva

SINGAPUR – Členky ruskej punkovej skupiny Pussy Riot budú pokračovať v politickej kampani za dodržiavanie ľudských práv Rusku.

slovakia

left justify in out

Maria Aljochinová a Nadežda Tolokonnikovová to vyhlásili v Singapure počas udeľovania hudobných cien Prudential Eye Awards. Obe zdôraznili, že svoje umenie budú využívať na podporu svojej ľudskoprávnej kampane. Členky skupiny vycestovali do zahraničia prvýkrát od ich predčasného prepustenia z väzenia v decembri minulého roku.

"Teraz sa sústredíme najmä na ľudské práva, čo si vyžaduje množstvo právnej práce,“ povedala Tolokonnikovová, podľa ktorej chcú svoj odkaz zdieľať so svetom prostredníctvom „kreatívnych foriem umenia“. Momentálne majú podľa nej rozbehnutý projekt na pomoc väzňom v Rusku. V prípade, že súťaž vyhrajú, cenu v hodnote 20 000 dolárov venujú na tento účel. Tolokonnikovová sarkasticky poďakovala ruskej vláde za to, že uväznením skupine získala medzinárodnú pozornosť. 

Aljochinovú a Tolokonnikovovú v auguste 2012 odsúdili na dva roky vo väzení za výtržníctvo v podobe politického protestu v kostole z februára rovnakého roka. Spolu s nimi usvedčili aj 31-ročnú Jekaterinu Samucevičovú, ktorú však v októbri prepustili na podmienku. Prepustenie Aljochinovej a Tolokonnikovovej sa pôvodne očakávalo začiatkom marca 2014. Na slobodu sa nakoniec dostali na základe amnestie pri príležitosti decembrového 20. výročia vzniku ruskej ústavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies