Pušilin: Dnes sa cez Skype uskutoční rozhovor o detailoch schôdzky v Minsku

NETKY.SK • 19 December 2014, 11:22 • 2 min
Pušilin: Dnes sa cez Skype uskutoční rozhovor o detailoch schôdzky v Minsku

KYJEV - Telefonický rozhovor, počas ktorého by mali byť dohodnuté detaily ďalšieho zasadnutia kontaktnej skupiny na riešenie konfliktu na východe Ukrajiny, sa uskutoční dnes popoludní prostredníctvom programu Skype.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry RIA Novosti o tom dnes informoval Denis Pušilin, oficiálny predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na mierových rokovaniach v Minsku. Pušilin spresnil, že telefonát sa uskutoční v obvyklom formáte, teda bez účasti zástupcov EÚ a USA.
      

Samotné rokovanie v bieloruskom Minsku by sa podľa Pušilina malo uskutočniť 22. alebo 23. decembra, aj keď pred tým on sám hovoril o nadchádzajúcej nedeli ako termíne schôdzky. Na území Donbasu na východe Ukrajiny vznikli na jar tohto roku dve samozvané ľudové republiky - Donecká a Luhanská. Ich vedenia neuznali ukrajinskú vládu, ktorá sa moci ujala po zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča. 
      

V oboch "republikách" sa konali referendá o ich pripojení k Rusku, ktoré však Kyjev ani Západ neuznávajú. V reakcii na separatistické tendencie ukrajinské vedenie v apríli v Donbase spustilo tzv. protiteroristickú operáciu (ATO). Obe strany sa 5. septembra v Minsku dohodli na prímerí a ďalších krokoch na urovnanie konfliktu. Dohoda sa však prakticky denne porušovala, z čoho sa navzájom obviňovali obe strany. 
      

Od 9. decembra platí na východe Ukrajiny nové prímerie, ktoré má vytvoriť podmienky pre nové kolo rokovaní o ukončení ozbrojeného konfliktu. Podľa OSN mu padlo za obeť najmenej 4700 ľudí a ďalších 10.000 bolo zranených. V dôsledku bojov opustili svoje domovy tisíce radových občanov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies