Pušičová: Návrat Šešelja do Srbska je bezpečnostnou hrozbou pre západný Balkán

NETKY.SK • 17 November 2014, 14:14 • 2 min
Pušičová: Návrat Šešelja do Srbska je bezpečnostnou hrozbou pre západný Balkán

BRUSEL - Šéfka chorvátskej diplomacie Vesna Pušičová dnes po príchode do Bruselu na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné záležitosti uviedla, že chce varovať svojich rezortných kolegov o zhoršovaní bezpečnostnej situácie v juhovýchodnej Európe, za čo podľa jej slov môže aj predbežné oslobodenie Vojislava Šešelja Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY).

slovakia

left justify in out

Podľa informácií chorvátskej tlačovej agentúry HINA Pušičová upozornila, že návrat "vojnového zločinca" Šešelja do Srbska poškodzuje predovšetkým záujmy tejto krajiny.
     

"Je to náš sused, ktorý sa vydal na európsku cestu a toto poškodzuje ich európsku perspektívu, predstavuje hrozbu pre Chorvátsko, ale aj pre Bosnu a Hercegovinu, ktorá je menej stabilná a nachádza sa iba na začiatku svojej európskej cesty," uviedla Pušičová.
     

Podľa jej slov vydanie Šešelja predstavuje potenciálne rušivý faktor najmä v regionálnych vzťahoch a pre verejnú mienku v tejto zemepisnej oblasti. 
     

Dnešné zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ sa zameriava najmä na situáciu na východe Ukrajiny a prehodnotenie vzťahov s Ruskom. Chorvátska ministerka zdôraznila, že v rámci diskusií ministrov o Balkáne chce zdôrazniť význam iniciatívy pre Bosnu a Hercegovinu, ktorú predstavilo Chorvátsko na jar tohto roku a ktorá nakoniec vyústilo do nedávnej britsko-nemeckej iniciatívy. Očakáva sa, že táto iniciatíva sa stane iniciatívou EÚ ako celku.
     

"Základnou myšlienkou nového prístupu k Bosne a Hercegovine je preskupiť všetky kroky v snahe priblížiť túto krajinu k získaniu kandidátskeho štatútu EÚ," pripomenula Pušičová.
     

Základným prvkom tejto iniciatívy je požiadavka od novej federálnej vlády, ktorá by mala vzniknúť po októbrových voľbách, aby sa zaviazala na realizáciu inštitucionálnych reforiem umožňujúcich priblíženie sa krajiny k členstvu v EÚ. Únia by ako odpoveď na reformy ponúkla Bosne a Hercegovine štatút kandidátskeho štátu a predvstupovú pomoc v oblasti hospodárskych reforiem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona