Puigdemontov právnik je presvedčený, že Nemecko jeho mandanta nevydá

NETKY.SK • 4 Apríl 2018, 12:11 • 2 min
Puigdemontov právnik je presvedčený, že Nemecko jeho mandanta nevydá

BERLÍN - Barcelonský právny zástupca lídra katalánskych separatistov Carlesa Puigdemonta je presvedčený, že nemecká justícia napokon odmietne vydať jeho mandanta na trestné stíhanie do vlasti.

slovakia

left justify in out

Jaume Alonso-Cuevillas sa podľa utorkového vyjadrenia pre rozhlasovú stanicu RAC1 domnieva, že žiadosť o vydanie vydávacieho zatykača sa dala očakávať, avšak osobne predpokladá jej odmietnutie. Podľa jeho názoru ide v tomto prípade "s ohľadom na politický rozmer a porušenie (Puigdemontových) základných práv v jeho vlasti o mimoriadnu kauzu". Uväznený Katalánec si uvedomuje, že je politickým väzňom a že španielsky štát sa všemožne pokúsi o odplatu za všetko. Je na to pripravený, dodal španielsky advokát.

 

Generálna prokuratúra v Šlezvicku-Holštajnsku požiadala v utorok Vrchný krajinský súd o vydanie vydávacieho zatykača na bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta do Španielska. Žiadosť doručila súdu po "intenzívnom preskúmaní" európskeho zatykača, ktorý voči Puigdemontovi vydalo koncom marca Španielsko.

 

Hovorkyňa Vrchného krajinského súdu so sídlom v meste Schleswig podľa tlačovej agentúry DPA uviedla, že žiadosťou generálnej prokuratúry, ktorú dostali v utorok predpoludním, sa už zaoberá príslušný senát. Obdobie, v ktorom by mal rozhodnúť, nie je časovo limitované, nemalo by to však trvať viac ako niekoľko dní, dodala.

 

Puigdemonta (55) zadržali v nedeľu 25. marca v Šlezvicku-Holštajnsku, keď sa po vracal autom zo Škandinávie do Belgicka, kam sa uchýlil po zosadení svojej vlády v Barcelone. Stalo sa tak na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, ktorý španielsky najvyšší súd opätovne vydal na politika a jeho šiestich katalánskych kolegov zdržiavajúcich sa v zahraničí.

 

Katalánec sa, ako vysvitlo z informácií zverejnených v španielskych médiách, odvolal na španielskom najvyššom súde proti obvineniu zo vzbury a požiadal i o odmietnutie obvinení zo sprenevery verejných prostriedkov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies