Puigdemont súhlasil s predčasnými regionálnymi voľbami, boj za katalánsku nezávislosť však nevzdáva

NETKY.SK • 1 November 2017, 08:40 • 2 min
Puigdemont súhlasil s predčasnými regionálnymi voľbami, boj za katalánsku nezávislosť však nevzdáva

MADRID - Odvolaný katalánsky premiér Carles Puigdemont v utorok súhlasil s predčasnými regionálnymi voľbami ohlásenými španielskou centrálnou vládou po tom, ako prevzala kontrolu nad Katalánskom v snahe zamedziť tamojšiemu separatizmu.

slovakia

left justify in out

Puigdemont však uviedol, že boj za katalánsku nezávislosť bude pokračovať. Jeho súhlas s parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 21. decembra signalizuje, že Madrid aspoň dočasne získal kontrolu nad týmto regiónom ležiacim na severovýchode krajiny.

 

Katalánsko sa tešilo značnej miere autonómie, ale výsledky nového prieskumu ukazujú, že podpora jeho nezávislosti bola v októbri na trojročnom maxime.

 

Španielsky ústavný súd v utorok zablokoval deklaráciu o nezávislosti Katalánska. Ide o prevažne symbolické opatrenie, ktoré viedlo k rozpusteniu katalánskeho parlamentu španielskym premiérom Marianom Rajoyom. Puigdemont po tom, ako parlament v Barcelone v piatok vydal jednostranné vyhlásenie nezávislosti Katalánska, odcestoval do belgického Bruselu.

 

Španielsky najvyšší súd v Madride si Puigdemonta a 13 členov jeho rozpustenej administratívy predvolal na štvrtok a piatok. Majú vypovedať v súvislosti so začatím obžaloby z buričstva, podnecovania a zanedbania povinností, ktorú voči nim táto justičná inštitúcia pripravuje.

 

Puigdemont vyhlásil, že sa do Španielska vráti len vtedy, ak mu ústredná vláda poskytne nešpecifikované záruky.

"Žiadam katalánsky ľud, aby sa pripravil na dlhú cestu. Základom nášho víťazstva bude demokracia," vyhlásil Puigdemont na tlačovej konferencii v Bruseli. Zároveň zdôraznil, že v Belgicku nehľadá politický azyl.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies