Puigdemont nebude v eurovoľbách kandidovať za Novú flámsku alianciu

NETKY.SK • 17 September 2018, 09:54 • 2 min
Puigdemont nebude v eurovoľbách kandidovať za Novú flámsku alianciu

BRUSEL - Bývalý predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont nemá v úmysle kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu za Novú flámsku alianciu (N-VA).

slovakia

left justify in out

Oznámil to v nedeľu, keď sa v meste Lommel vo východnom Flámsku zúčastnil na predvolebnom mítingu N-VA, ktorá je súčasťou belgickej vládnej koalície.

 

Ako napísali belgické médiá, celý rad vedúcich predstaviteľov N-VA pred tým deklaroval, že by uvítali, keby sa Puigdemontovo meno nachádzalo na kandidátskej listine N-VA pre budúcoročné voľby do Európskeho parlamentu. Politickí pozorovatelia podľa denníka Le Soir uviedli, že takýto politický manéver by N-VA umožnil upriamiť pozornosť na snahy, ktorých cieľom je vyhlásenie nezávislosti Flámska.

Puigdemont však v nedeľu pred novinármi vyhlásil, že "bojuje za Katalánsko".

 

"Tu, v Belgicku, som len dočasne. Keby som mohol, vrátil by som sa do katalánska hoci aj zajtra. Každý deň si hovorím: toto je môj posledný deň vo vyhnanstve," uviedol. Dodal, že chce pracovať "pre svoju krajinu, môj boj je tam".

 

Puigdemontovo zaradenie na kandidátsku listinu N-VA by z právneho hľadiska bolo možné, keďže občania EÚ môžu vo voľbách do Európskeho parlamentu kandidovať v ktoromkoľvek členskom štáte.

 

V auguste, po návrate z Nemecka, kde bol vo väzbe v súvislosti so zatykačom vydaným v Španielsku, Puigdemont deklaroval, že sa bude aj naďalej venovať politike s cieľom presadiť nezávislosť Katalánska a dosiahnuť prepustenie všetkých väznených katalánskych politikov, ktorých prívrženci za nezávislosť regiónu označujú za politických väzňov.

 

Puigdemont avizoval, že v záujme dosiahnutia týchto cieľov bude lobovať na európskej úrovni. Zdôraznil však, že nemá v úmysle miešať sa do politiky v Belgicku - napriek tomu, že N-VA podporuje právo Katalánska na sebaurčenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies