Pučisti v Čiernej Hore podľa prokurátora plánovali prevrat aj v Srbsku

NETKY.SK • 23 Máj 2018, 19:37 • 2 min
Pučisti v Čiernej Hore podľa prokurátora plánovali prevrat aj v Srbsku

PODGORICA - Osoby obžalované z pokusu o štátny prevrat v Čiernej Hore mali plánovať puč aj v Srbsku. V súdnej sieni v Podgorici, kde práve prebieha proces s údajnými pučistami, to v stredu bez ďalších podrobností uviedol čiernohorský prokurátor Milivoje Katnič.

slovakia

left justify in out

Podľa žaloby chcela 14-členná skupina vrátane dvoch ruských tajných agentov po skončení volieb v noci na 16. októbra 2016 obsadiť parlament v Podgorici a zavraždiť vtedajšieho premiéra - medzičasom staronového prezidenta Čiernej Hory - Mila Djukanoviča. Plány pučistov prekazilo zadržanie skupiny Srbov v predvečer volieb v Podgorici.

 

Obaja ruskí agenti sa v tomto čase nachádzali v Srbsku a vyhli sa tak zadržaniu. Podľa žaloby boli však práve oni hlavnými organizátormi plánovaného štátneho prevratu.

Rusko, ktoré za pokusom o prevrat predpokladala aj vláda v Podgorici, sa od vtedajších udalostí opakovane dištancovalo. Motívom mal byť údajne strategický význam čiernohorských jadranských prístavov, ktoré sú po vlaňajšom vstupe Čiernej Hory do Severoatlantickej aliancie (NATO) pre ruskú stranu len ťažko dostupné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona