Pučisti chceli obviniť Erdogana zo spolupráce s kurdskými militantmi

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 16:30 • 2 min
Pučisti chceli obviniť Erdogana zo spolupráce s kurdskými militantmi

ANKARA - Organizátori minulotýždňového pokusu o prevrat v Turecku plánovali obviniť prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zo spolupráce so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK). Vyplýva to z dokumentu, ktorí získali vyšetrovatelia objasňujúci pozadie neúspešného prevratu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rovnaké obvinenia mali byť vznesené aj voči bývalému premiérovi a exministrovi zahraničných vecí Ahmetovi Davutoglovi či šéfovi tajnej služby MIT Hakanovi Fidanovi. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na správy tureckých štátnych médií.


Erdogan a jeho spolupracovníci mali čeliť obvineniam v súvislosti s mierovým procesom z rokov 2009-2015, keď sa turecká vláda pokúšala urovnať konflikt s kurdskými separatistami.
Prímerie stroskotalo pred rokom a turecké sily následne spustili ofenzívu proti PKK na juhovýchode krajiny. Povstalci odpovedali sériou útokov voči tureckej armáde a polícií. Turecké vzdušné sily pravidelne bombardujú aj pozície PKK v severnom Iraku, kde má organizácia svoj hlavný stan.


Od piatkového pokusu o prevrat zadržali v Turecku vyše 6000 príslušníkov armády vrátane viac ako 100 generálov. Medzi zadržanými sú aj velitelia druhej a tretej armády tureckých pozemných síl, ktoré sa hlavnou mierou podieľajú na boji proti PKK.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies