Publikácia s rozsudkami zo Štrasburgu má pomôcť rozlišovať extrémizmus

NETKY.SK • 29 December 2017, 11:28 • 2 min
Publikácia s rozsudkami zo Štrasburgu má pomôcť rozlišovať extrémizmus

BRATISLAVA - Organizácia Via Iuris s podporou Ministerstva spravodlivosti SR vydala publikáciu „Nenávistné prejavy a extrémizmus v rozhodnutiach Európskeho súdu pre ľudské práva“.

slovakia

left justify in out

Publikácia obsahuje vyše 50 rozsudkov európskeho súdu v Štrasburgu, ktoré sú pre Slovensko záväzné. Tieto rozsudky stanovujú európsky štandard slobody prejavu a vymedzujú, pokiaľ siaha sloboda prejavu a čo je už neprípustný, nenávistný alebo extrémistický prejav, ktorý môže demokratický štát legitímne potláčať a stíhať.

 

Publikácia má pomôcť polícii vo vyšetrovaní a stíhaní extrémistických trestných činov motivovaných nenávisťou. Informoval o tom Juraj Rizman z Via Iuris.

„Sloboda prejavu je jedným zo základných pilierov demokracie. Na slobodu prejavu sa ale dnes veľmi často odvolávajú aj extrémisti šíriaci národnostnú a náboženskú nenávisť, obhajujúci totalitné ideológie, vyzývajúci na násilie alebo zvrhnutie demokratického politického systému. Je preto potrebné si vyjasniť, kde sú hranice slobody slova v takýchto prípadoch. Ak má demokratický systém pretrvať, musí sa vedieť účinne brániť proti tým, ktorí chcú demokraciu zničiť,“ povedal autor publikácie a právnik Peter Wilfling.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies