Psychologyčka vylúčila údajnú vinu otca v prípade smrti postihnutého Dominika

NETKY.SK • 9 August 2016, 16:33 • 2 min
Psychologyčka vylúčila údajnú vinu otca v prípade smrti postihnutého Dominika

PREŠOV – Proces v prípade smrti 24-ročného telesne postihnutého Dominika z Popradu, zo zabitia ktorého obviňujú jeho otca, pokračoval na Okresnom súde v Prešove vypočutím ďalších svedkov.

slovakia

left justify in out

Medzi nimi bol aj znalec z odboru medicíny, ktorý sa vyjadroval k nájdeným zraneniam na jeho tvári. Ako uviedol vo svojej výpovedi, existujú buď náhodné, alebo cielené poranenia. Pripustil, že ak sa nejednalo o náhodnú manipuláciu, poranenia Dominika boli spôsobené cielene a smerovali k úmyslu spôsobiť bolesť. „V prípade, že by bol obžalovaný pod vplyvom nadmerného množstva alkoholu, možno teoreticky pripustiť, že môže takéto zranenia spôsobiť z dôvodu nedostatku koordinácie pohybov aj bez toho, aby chcel spôsobiť bolesť,“ vypovedal pred senátom. K tomu, kedy rany vznikli, uviedol, že sa tak mohlo stať ešte pred smrťou alebo krátko po nej.

 

Podľa obhajcu Daniela Lipšica ide o jediný záver, ktorý nie je v prospech jeho klienta a je v rozpore so všetkými doterajšími vyjadreniami svedkov a lekárov o starostlivosti o Dominika. „Je skôr postavený na jeho subjektívnom pocite, preto sme požiadali o vypracovanie znaleckého posudku znalecký ústav, ktorý je najvyššou formou podávania znaleckých posudkov, aby sa vyjadril k mechanizmu vzniku zranenia,“ uviedol Lipšic s tým, že o tento posudok plánuje doplniť dokazovanie na budúce pojednávanie. „Verím, že rozptýli akékoľvek pochybnosti,“ dodal.


Pred senát súdu sa postavila aj psychologička, ktorá skúmala osobnosť obžalovaného. Podľa jej záverov sú emočné vlastnosti otca v rozpore s činom, za ktorý je súdený. Podľa znalkyne mal s Dominikom silný emočný vzťah a uprednostňoval ho pred mladším synom. Štruktúra jeho osobnosti podľa nej síce nesie rysy emočnej lability a agresivity, ale tá neprechádza do hrubej patológie. Ak by ale synovu smrť plánoval, jeho konanie by bolo racionálne. „Nič nezodpovedá motivačnému podložiu, ktoré by smerovalo k úmyselnému ublíženiu vlastnému synovi,“ uviedla psychologička. Podľa nej aj neporiadok, ktorý v izbe zanechal, svedčí o silnom emočnom šoku, v ktorom sa ocitol po synovej smrti.

 

„Najväčší stresor je smrť blízkeho,“ povedala. Následkom prežitého šoku a nahromadeného adrenalínu je podľa odborníčky útlm, ktorý sa môže prejaviť aj tým, že obžalovaný suseda zavolal k mŕtvemu synovi až po dvoch hodinách. K zvýšenej záťaži mohlo prispieť podľa nej aj to, že pri Dominikovi bol v čase jeho smrti sám. "To, že pri resuscitácii nevolal záchranku vysvetlila tým, že človek v danej chvíli môže uprednostniť pridanú aktivitu pred inštrumentálnou," uviedla.


47-ročného Jozefa A., ktorého súd v júni po trištvrte roku prepustil z vyšetrovacej väzby na slobodu, prokuratúra obvinila z obzvlášť závažného zločinu vraždy na chránenej osobe. Podľa obžaloby sa jej dopustil tým, že 26. septembra 2015 odpojil svojho syna od umelej pľúcnej ventilácie a odsávania, na ktoré bol odkázaný. Spôsobil mu pritom aj rany na tvári. Obhajoba zasa tvrdí, že išlo o smrť pri neúspešnej resuscitácii. V prípade dokázania viny hrozí obžalovanému trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie. Súdne pojednávanie bolo odročené na 10. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona