Psychológ: Čím viac bude sociálne vylúčených, tým viac bude vražedných útokov

NETKY.SK • 26 Júl 2016, 16:15 • 2 min
Psychológ: Čím viac bude sociálne vylúčených, tým viac bude vražedných útokov

BRATISLAVA – Činy páchateľov krvavých útokov, k akým dochádza v posledných dňoch v Nemecku, ale aj vo Francúzsku, môžu inšpirovať k ďalším podobným činom. Pre TASR to uviedol klinický psychológ Gabriel Hrustič.

slovakia

left justify in out

"Ľudí, ktorí prežívajú frustráciu a majú navyše sklon reagovať agresívne, môže takýto čin priviesť k rovnakému konaniu. Určite to riziko je oveľa väčšie, ako keby k podobným incidentom vôbec nedochádzalo," vysvetlil psychológ.

 

V súvislosti s tragédiami, ktoré sa v posledných dňoch udiali, zdôraznil fakt, že sa ich dopustili ľudia vylúčení zo spoločnosti. "Napríklad v prípade mladíka, ktorý strieľal v Mníchove, možno hovoriť o viacnásobnom vylúčení, z hľadiska pôvodu, sociálneho statusu i faktu, že sa nevedel začleniť medzi rovesníkov. Ak sa hromadí frustrácia z tohto faktu a stretne s dovtedy potláčanou agresivitou, môže to vyústiť do takýchto tragických udalostí," ozrejmil Hrustič.

 

Upozornil preto aj na fakt, že čím bude viac ľudí vyčlenených zo spoločnosti, tým bude riziko takýchto incidentov väčšie. Rovnakou optikou je podľa neho potrebné vidieť aj problém migrantov. "To nie je o tom, že sem prichádzajú násilníci, ktorí chcú ubližovať. Ide o to, že prichádzajú ľudia, ktorí majú malú šancu integrovať sa," vysvetlil. Problém je podľa neho aj v tom, že mnohí z týchto ľudí majú traumatickú skúsenosť z vojnových krutostí a násilností vo svojej domovskej krajine. "Na rozdiel od tých, ktorí takúto traumu neprežili, sú preto v pocite veľkej frustrácie oveľa náchylnejší riešiť svoju situáciu podobnou krutosťou k druhým," ozrejmil Hrustič.

 

Vyjadril sa aj k názoru, že riziko ďalších krvavých incidentov by mohlo zmierniť to, ak by relevantné médiá nezverejňovali detaily o útokoch a útočníkoch. "Obávam sa toho, že v takom prípade ešte väčší priestor dostanú špekulatívne, konšpirátorské informačné zdroje, ktoré budú o udalostiach informovať skreslene a môžu tak manipulovať s verejnou mienkou a šíriť demagógiu," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona