Psychológ Bielik na Slovakia Cupe: Rozhodujú detaily a ja som ten detail

NETKY.SK • 6 Február 2015, 12:34 • 2 min
Psychológ Bielik na Slovakia Cupe: Rozhodujú detaily a ja som ten detail

BANSKÁ BYSTRICA - So začiatkom hokejového Slovakia Cupu v Banskej Bystrici sa spája aj práca psychológia Petra Bielika. Pozvánku do realizačného tímu vynútili rôzne okolnosti, najmä fakt, že jeho pôsobenie pri slovenskej hokejovej dvadsiatke, špeciálne na bronzových MS v Kanade, prinieslo nesporné ovocie.

slovakia

left justify in out

V hodnotení úspešnosti často zaváži mentálna vyspelosť kolektívu, ktorá môže v maličkostiach, v úplných detailoch rozhodovať aj o konečnom úspechu. Peter Bielik však Pandorinu skrinku škodlivých myšlienok v hokejových hlavách nejakou sugesciou otvárať nemieni, ani 'džina' z fľaše vypúšťať. Nad takouto úvahou sa srdečne zasmial a vykreslil podstatu svojej práce.

 

"Budem v pozadí, pripravený pomôcť. Dnes naozaj rozhodujú vo vrcholovom športe aj detaily, a ja som možno ten detail. Moja práca spočíva vo vzťahu k hráčom výsostne na dobrovoľnosti a dôvere. Chalani vedia, že som tu, pri nich, mnohí z nich ma poznajú, očakávam priateľsko-pracovný duch. Takže spolupráca sa nebude zakladať na nejakej diagnostike a liečbe."

 

Pre Petra Bielika sa otvorila nová výzva, no viacmenej rovnaká práca, aj keď na vyššej úrovni. "Nejaké odlišnosti v tom, že som sa od mladých hokejistov posunul k dospelým nevidím. Rozdiel sa však ponúka iný, seniori žijú inak ako mladí, mnohí majú rodiny, iné aktivity. V zásade však všetci robia a snažia sa o to isté, hrať čo najlepší hokej."

 

V každom športovom odvetví pôsobia iné osobnosti, do akej miery považuje Peter Bielik hokejistov za ústretovú vzorku v práci mentálneho kouča však ťažko zodpovedať. "Nikdy som sa nad tým takto nezammýšľal. Každý jeden športovec je iný, či v biatlone, alebo vo futbale, hokeji, a potom sa rieši aj aspekt tímový, tých momentov spoločných a rozdielnych je veľa."

 

Čo pre Petra Bielika znamená úspech, keďže závislosť na matematickom výsledku sa v jeho práci popiera, upresnil takto: "Relatívne som od výsledkov naozaj nezávislý, za úspech budem považovať, ak tréneri zhodnotia, že som bol prínos pre tím, rovnako aj chalani. Spokojnosť však vychádza aj z výsledkov, takže prepojenosť je zrejmá."

 

V pozadí bronzu dvadsiatkárov na hokejových majstrovstvách sveta sa prejavila aj jeho práca. "Teší ma to, ale nemyslím si, že by som robil teraz veci inak ako pred rokom, či dvoma, niekedy však rôzne faktory zapadnú do seba optimálnejšie. Faktom zostáva, že spoločná práca nám neúspech nepriniesla, vždy bol nejaký úspech, teraz už veľký. Stále sa snažím robiť maximálne ako viem a môj prínos sa nie vždy vo výsledku svietiaceho na tabuli, pre každého viditeľný, prejaví. Často je to dosť subjektívne."

 

Prestupom k hokejovej seniorskej reprezentácii akoby sa vo vojenskej terminológii dočkal Peter Bielik povýšenia na vyššiu hodnosť, na generála však zďaleka nie. "Považujem to do určitej miery za ocenenie. Každý má nejaké ciele, vízie, snaží sa napredovať. Pre mňa je spolupráca s hokejovým áčkom česť a aj uznanie, z tohto pohľadu je to pozitívne, no týmto dňom moja práca ešte len začína. Len tento týždeň som dostal bronzovú medailu z majstrovstiev sveta dvadsiatok, aj som sa zasmial, že ju dostávam na začiatku svojej práce pri áčku, čo asi málokto, takže som len vykročil do ďalšej etapy, určite náročnej a tvrdej."

 

Petra Bielika trochu zamrzelo, keď zmeškal skokanský míting Banskobystrická latka a hokejisti neboli súčasťou toho veľkého organizmu v hale na Štiavničkách. "Škoda, akurát bol v čase nášho tréningu. Určite by padol mnohým na osoh, pretože vidieť na vlastné oči vrcholné výkony, tú dokonalú sústredenosť svetovej špičky v každom jednom pokuse na výškach, ktorými prekonávajú sami seba, je vždy veľmi povzbudzujúce a poučné."

 

Zažil už ZOH v Soči, svetové šampionáty mladých hokejistov, predvlani pôsobil v Novom Měste na Morave počas biatlonových MS. Jeho metódy práce vychádzajú z rôznorodosti, vždy sa však musí naladiť na spoločnú vlnovú dĺžku. Biatlon pre neho predstavoval ďalší otvorený terén pre prácu psychológa. "Každý človek je iný, na každého platia rôzne vplyvy. Nerád by som menoval, no niekto sa potrebuje viac vnoriť do rozhovoru, s iným stačí prehodiť dve tri vety, alebo byť s ním len tak, mlčky, nechať sa unášať tichom. Používa sa aj mobilná komunikácia, treba iba presne vedieť, čo na koho platí, v akej situácii. Rozdielna osobnosť každého a samotná výkonnosť vytvárajú vzorec na úspech s mnohými premennými, z tejto kombinácie sa rodí aj špičkový výkon."

 

Veľký význam pripisuje sile prítomnosti. "Každému škodia negatívne myšlienky smerujúce do minulosti a ani príliš myslieť dopredu nepomáha, ak trebárs nastávajú obavy o výsledok s rôznymi pochybnosťami. Dokonca sa môžete v zápale myšlienok aj utopiť, v publikáciách sa uvádza, že počas dňa spracovávate v hlavách 60-tisíc myšlienok a takýto regiment ťažko zvládnuť, najmä proti tým škodlivým sa treba obrniť a nemyslieť na ne."

 

Psychika si v odbornej praxi vynucuje čoraz viac priestoru a v športe, často podceňovaná, dokáže podlomiť nohy a úplne výkon znehodnotiť. Ponúka sa aj dosť známy príklad, nad priepasťou cez kladinu neprejdete, na rovnom teréne sa tomu len zasmejete a aj poskočiť si dovolíte. Peter Bielik: "Treba sa naučiť odblokovať strach, súvisiaci s pochybnosťami, že vykročíte nesprávne. Naučiť niekoho takto sa oslobodiť a hlavu si užitočne vyprázdniť je to najpodstatnejšie."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona