Psychiatrička o Ivete Bartošovej: Nie náhodou skončil jej život pod kolesami vlaku!

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 13:23 • 2 min
Psychiatrička o Ivete Bartošovej: Nie náhodou skončil jej život pod kolesami vlaku!

PRAHA - Podľa českej psychiatričky Gity Pekárkovej život závislých ľudí často končí samovraždou ako u Ivety Bartošovej. A možno nie náhodou skončil jej život pod kolesami vlaku, rovnako ako zomrela jej prvá veľká láska Petr Sepéši.

slovakia

left justify in out

"Závislí majú zníženú schopnosť rozhodovať sa a uvedomiť si dôsledky svojich činov. Závislosť osobu mení. Kým niektorí sú kvôli nej precitlivení, u iných sa citlivosť vychýli opačným smerom," opísala svoje skúsenosti pre iDNES.cz psychiatrička Pekárková, ktorá sa venuje terapii závislých žien v bohnickom pavilóne E.

 

O pokusoch o samovraždu sa v súvislosti s Bartošovou špekulovalo už v minulosti. Ona samotná tvrdila, že išlo len o náhodné predávkovanie liekmi. 

 

Na závislosť majú vplyv osobnostné dispozície, ako sú nezdržanlivosť, sklony k závislosti alebo emočná labilita. "Pri závislosti hrá veľkú rolu aj rodina a celkovo vzťahy závislého človeka. Na jednej strane môže rodina veľmi pomôcť, ale nefunkčné alebo stresujúce vzťahy môžu fungovať ako spúšťač opakovaného užívania alkoholu či drog," zhrnula lekárka. 

 

Podľa odborníčky k úspešnej liečbe prispieva spolupráca rodiny. Musí prestať prehliadať extempore závislého. Závislosť je choroba, ktorá postihuje celú rodinu a najlepším receptom je na ňu podľa doterajších skúseností tzv. tvrdá láska. Vtedy partner závislého neospravedlňuje, závislosť mu neumožňuje a v žiadnom prípade mu nepodáva návykové lieky.

 

Závislosti majú podľa lekárky aj genetický pôvod, rovnako ako pôvod v rodine. Takéto dispozície mala tiež zosnulá speváčka, ktorej otec mal problémy s alkoholom. Ak sa človek v detstve stretne s alkoholikom v rodine, môže tento model opakovať aj on - odhaduje sa, že deti z rodín so závislosťou k nej majú aj sedemkrát väčšie predpoklady.

 

Negatívny vplyv môže mať i tlak okolia, ktorý zvyšuje stres závislej osoby, dodala psychiatrička. Nepriamo tak potvrdila, že pozornosť médií chorej speváčke v jej závislosti skôr uškodila.

 

Ivetu, jednu z najväčších hviezd populárnej hudby v 80. rokoch v bývalom Československu, mohla pred samovraždou zachrániť jedine abstinencia. K nej však speváčke opakovane chýbala motivácia, dodala Pekárková. "Niektorí o abstinencii len hovoria, napríklad preto, že na nich tlačia okolnosti," uviedla lekárka.

 

Tragická udalosť sa odohrala okolo 11.30 h na trati medzi pražskými štvrťami Uhříněves a Kolovraty. V Uhříněvsi žila speváčka so svojím manželom Rychtářom na ulici U Starého mlyna, informovali Novinky.cz. Náraz bol údajne veľmi silný.

 

"Je to tak," potvrdil informácie pre tn.cz zdrvený Rychtář, ktorý má dnes podľa mediálnych informácií 56. narodeniny. Podľa iDNES.cz povedal, že za smrť Bartošovej "môžu mediálne hyeny". Podľa reportéra servera Novinky.cz zrazil speváčku vlak na koľajišti, kde je vstup zakázaný. V dvojposchodovom vlaku cestovali deti zo školského výletu.

 

Bartošová sa narodila 8. apríla 1966. Má staršieho brata Lumíra a sestru-dvojča Ivanu. Prvé úspechy v kariére zaznamenala v páre s Petrom Sepéšim, ktorý bol aj jej partnerom. V roku 1985 však tragicky zahynul, informoval web iDNES.cz. Bartošová niekoľkokrát zvíťazila v anketách popularity Zlatý slávik a Týtý. Zlatého slávika získala prvýkrát ako 20-ročná. Spolupracovala s Františkom Janečkom a Ladislavom Štaidlom. S týmto českým hudobníkom, skladateľom a producentom má syna Artura (17).

 

Bartošová naspievala najmä v 80. rokoch minulého storočia množstvo hitov vrátane Hej, pane božskej, Léto, Málo mě zná, Víš, lásko alebo Když láska schází. Naspievala aj pieseň ku klasickej a obľúbenej rozprávke Tri oriešky pre popolušku. V 90. rokoch bodovala ešte skladbou Václavák, ale účinkovaním v muzikáloch Dracula a Mrazík jej hviezda zhasínala, napísali Novinky.cz.

 

Bartošová vlani uzavrela manželstvo s Rychtářom, ktorého si vzala po rozvode s hercom a producentom Jiřím Pomeje. 

 

V posledných rokoch o nej médiá často písali kvôli jej problémom s alkoholom a výstrednému správaniu mužov v jej okolí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona