Psychiater poskytol tieto podporné rady, ako lepšie zvládnuť pandémiu

NETKY.SK • 15 Október 2020, 11:14 • 2 min
Psychiater poskytol tieto podporné rady, ako lepšie zvládnuť pandémiu

Keď sa začala pandémia koronavírusu, predpokladal, že vzrastie aj počet ľudí, ktorí budú musieť navštíviť psychiatra. Táto hypotéza sa jemu osobne nepotvrdila, ale nevie, ako je to inde.

slovakia

left justify in out

Psychiater Michal Patarák, pripomína, že ľudia sú dnes v neistote i frustrácii aj pre situáciu s novým koronavírusom. Niektorí dokonca hľadajú, aký majú mať na situáciu názor. V rozhovore pre Aktuality pripomenul, že v marci sme mali z COVID-19 väčší rešpekt a prispôsobenie opatreniam bolo preto ľahšie. „Hrozbu vnímame ako vzdialenú, odohrávajúcu sa niekde na JIS-kách,“ vysvetlil.

 

 

img

 

Únava v boji

Lekár pôsobiaci v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici dodal, že to vplýva na vnútorné prežívanie situácie a menšiu ostražitosť podľa neho spôsobuje aj únava z pandémie. „Problém opakovania situácie a únavy v boji. Keď je vojak unavený, prestáva byť ostražitý k nebezpečenstvu,“ zdôraznil s tým, že „únava znižuje citlivosť na nebezpečenstvo“.

 

Prečo odporujú?

Mnohí sa tak podľa neho pre potrebu hľadania vnútorného pokoja prirodzene rozhodnú pre odpor, hľadanie iných názorov, dokonca až konšpiračných, „ktoré nám poskytujú akýsi azyl, pocit bezpečia, pocit, že je to všetko úplne naopak“.

 

img

 

 

Placebo-efekt

Do hry tak prichádza akýsi placebo-efekt. Veríme tomu, čo nie je účinné, ale pocit optimizmu nám vlastne prispeje k zvýšeniu imunity. Toto zbavovanie strachu považuje za bežné pre ľudskú mentalitu. „Často sa napríklad objavuje informácia, že rúško úplne nezabráni šíreniu vírusu. Zhodou okolností je to pravda, ale pravdou je aj to, že šíreniu vírusu predsa len zabraňuje, hoci nie dokonale,“ vysvetlil.

 

Zlý strach

Patarák upozornil aj na fakt, že ľudia sú, paradoxne, dnes menej slobodní, ale nemyslí tým súbor protipandemických opatrení, ale naše každodenné životy aj pred koronavírusom. „Jednou z hlavných chorôb súčasnosti je, že ľudia nežijú vlastný život, hoci si myslia, že ho žijú,“ dodal s tým, že vhodné nie je ani udržiavať prílišný strach, pretože sa tým prispieva ku znižovaniu našej imunity.

 

 

Budovať si imunitu

„Ak sa však iba bojím, strach ma paralyzuje,“ dodal s dôvetkom, že sám má strach, no nehanbí sa za to. Pridáva, že ak sa niekto bojí, čím naštartuje zodpovedné konanie, tak malý strach mal pre neho zmysel. Zdôraznil tiež, že nevyhnutné je budovať imunitu a to aj tým, že budeme aktívne niečo robiť - aspoň pestovať vlastné koníčky.

 

Lekár pre Aktuality dodal presvedčenie, že nestačí len dezinfikovať si ruky či zakrývať si horné dýchacie cesty. „Dôležitý je aj uvedomelý postoj k vlastnému zdraviu, napríklad keď vidím, že mi niečo je, tak sa stránim spoločnosti, aktívne rozvíjanie imunity, aktívne pestovanie zdravia,“ uzavrel Michal Patarák.

 

Pre lepšie zvládnutie koronavírusu ponúkame možnosť zakúpiť si dezinfekčné gély či rúška na shop.netky.sk.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies